Бургерний курс: скільки коштує долар в Україні згідно індексу "Біг-Мака" [ Редагувати ]
Долар мав би коштувати... 11 гривень! Це якщо вірити так званому індексу "Біг-Мака". За його вартістю в різних країнах уже 35 років оцінюють вартість валют світу. Так от, українська гривня виявилася однією з найбільш недооцінених грошей.
Як складні фінансові поняття розкладають на інгредієнти бургера і чим індекс "Біг-Мака" відрізняється від звичного нам індексу борщу чи олів'є? І звідки взагалі пішла ця гастрономічно-економічна мода?
Свіжий салат, сир, огірок, цибуля, котлета й булочка - відомий у світі бутерброд "Біг-Мак". Його рецепт незмінний у всіх країнах. Тож теоретично мав би і коштувати однаково. Але - ні. Тож англійці ще 35 років тому вирішили купівельну спроможність різних валют оцінювати… бутербродом.
Це називається індекс "Біг-Маку". Його розробило всесвітньо відоме видання The Economist. Так у найпростіший і зрозумілий кожному спосіб показати на скільки недооцінена, чи навпаки переоцінена їхня національна валюта.
Принцип простий. За основу беруть вартість бутерброду у США. І з ним порівнюють ціну бургерів у інших країнах. В ідеалі вона мала б бути однаковою у всьому світі.
Ось, приміром, співвідношення американського та українського. 5 доларів 66 центів проти 62 гривень. За індексом "Біг-Мака" виходить, що долар мав би коштувати 10 грн 95 копійок. Тоді б і українець, і американець витрачали однакові гроші на бургер і в Києві, і в Нью-Йорку.
Обмінний курс долара в Україні майже втричі вищий. Саме тому економісти говорять про те, що гривня - недооцінена валюта. На відміну, від, приміром, швейцарського франку, який майже утричі переоцінений. Щоправда, навіть у самому The Economist кажуть, що "бургерноміка" ніколи не претендувала бути точним показником розбіжності валют.
Ця теорія має певні недоліки. Приміром, якщо кунжут дешевший у Китаї, то вартість його доставки до США буде дорожчою, а ще й треба заплатити податок на імпорт. І значення у цінності валют мають не лише інгредієнти, а ще й зарплати та вартість оренди відрізняються у різних країнах
І це вже не кажучи про те, що у багатьох країнах "Біг-Мак" взагалі не продається, або рецепт його змінений. Приміром, у Індії не їдять телятину, бо корова вважається священною твариною. Тож там біг мак прирівнюють до бургера з курячою котлетою. Також за логікою цього індексу вартість "Біг-Мака" мала б бути однаковою у всіх країнах ЄС, де користуються однаковою валютою. Але й тут ціни на бутерброд дуже різняться.
Втім, навіть не дивлячись на доволі спрощений підхід до економіки, індекс "Біг-Мака" став світовим стандартом. Його включили до кількох підручників з економіки та вивчають щонайменше у 20 економічних дослідженнях. А вслід за ним з'явилися індекси KFC, IKEA, Starbucks та iPad.
А в Україні щороку фахівці рахують індекс борщу. Але тут закладена інша ідея. Індекс - суто місцевий. За вартістю каструлі національної страви визначають реальну купівельну спроможність населення.
Олег Пендзин, економічний експерт:
"Індекс борщу" виріс не дуже значно цього року, ми рахували "індекс куті", до речі з Новим роком усіх. Кутя виросла на 14 відсотків по вартості.
До речі, індекс "Біг-Мака" не враховує фактичних доходів населення на тій чи іншій території. І якщо взяти середній дохід, наприклад, американців (три тисячі доларів на місяць) та українців (лише пів тисячі) - вийде, що американець на свою зарплатню однаково купить більше навіть дорожчих бургерів, ніж українець на свою - дешевших.
Олег Пендзин, економічний експерт:
Це достатньо примітивне порівняння і недооцінка і переоцінка грошової одиниці - вона в реальній дійсності не відображає фактичний рівень проживання людей на цій території.
Простими словами, індекс "Біг-Мака" справді показував би недооцінку або переоцінку валюти, якби доходи населення в країнах були однакові. Тож наразі індекс "Біг-Мака"для України менший не через недооцінку валюти, а через бідність населення.