Золоті яйця: чи варто сподіватися на здешевшання продуктів харчування? [ Редагувати ]
Продукти в Україні протягом останнього року здорожчали більш ніж на третину, повідомляє Держстату. Причому перелік продуктів-рекордсменів очолюють яйця - ціна на них зростала весь рік і досі тримається в межах 60-80 гривень за десяток.
Чи варто сподіватися на здешевшання - розкажемо далі?
Кури не мають кличок, я лиш тютю тютю і вони всі летять до мене. Петрусик. Півень. Волохатий хвіст.
Своє невеличке господарство з 17-ти птахів пані Катерина тримає для сім'ї - бо ж має трьох синів і трьох онуків. Хоче, щоб їли своє, домашнє. Тому й птицю годує тільки натуральними кормами - вівсом, іноді - із сумішшю картоплі, кропиви. Бо... дорого.
Катерина Лотошинська, господарка:
Овес..тут я набираю.. яким годую їх. Ну ще й тут є овес і тут є овес - багато маю я накупляла з осені, щоб мала що дати. - Дорожче ніж минулого року? - Дорожче набагато дорожче.
За рік овес додав у ціні майже половину.
Був набагато дешевший - десь по 2.20 того року. Подорожчало, дуже подорожчало.
Є? Є! Якраз два!
Та й, певно, це весь "урожай" на сьогодні - взимку за день із 16 курей пані Катерина отримує два яйця. Влітку - буває до п'яти. Та своїм - вистачає.
А от пані Ганна - домашньою продукцією - вже років дев'ять торгує. Та яйця, каже, зараз люди беруть не охоче.
Ганна Здерзька, продавчиня:
Сім гривень домашні. Ми так продавали як було холодно то по 10 по 12, а зараз є більше. Люди вже такі дорогі яйця не купляють. - Купляють тільки для дітей. Більше раніше люди брали.
Пані Люба, покупчиня:
Ну то дорого всьо ми зараз зарплату ми маленьку. А яічка дорогі.
Ярина Марків, кореспондентка:
3,50/штука - коли українці востаннє бачили такий цінник на яйцях - схоже, і не пригадають. Насправді ж, саме стільки коштували курячі лише рік тому - за 35 гривень - ви мали - цілий десяток. Зараз же за пакування з десяти доведеться викласти удвічі більше.
Світлана Литвин, аналітик асоціації "Український клуб аграрного бізнесу":
За останній рік ціни на яйця зросли фактично на 80-90 відсотків. В нас доволі велика частина виробництва - в домогосподарствах населення. І по цій причині ціна на яйце в зимові місяці іде вгору. Тому що коли холодна погода птиця в домогосподарствах несеться погано.
Понад 14 мільярдів - стільки яєць виробили в Україні за 2021-ший. При чому майже половина - це саме домашня продукція! А 2022-го - виробництво курячих просіло майже на третину:
Світлана Литвин, аналітик асоціації "Український клуб аграрного бізнесу":
На початку повномасштабного вторгнення росії на територію України багато виробників не знали, що буде далі й тимчасово припинили інкубацію яєць і відповідно вирощування молодої птиці, яка з часом мала замінити цю, що зараз знаходиться на птахофабриках. Що і спричинило зменшення поголів'я курей несучок на українських підприємствах.
А, відповідно, і яєць - на прилавках. Крім цього, чимало птахофабрик - розташовані на окупованих територіях. Як донедавна птахокомплекс "Чорнобаївський" - один з найбільших виробників яєць в Україні. Ситуація на ринку поліпшилась після відновлення експорту, але - це позначилося на ціні.
Роман Нейтер, аналітик Центру досліджень продовольства і землекористування Київської школи економіки:
Один з найбільших виробників заявляє про зростання експорту десь на 10 відсотків.
Ще один фактор подорожчання - витрати самих виробників. Ціни зросли на світовому ринку - на паливно-мастильні матеріали, складові кормів. Плюс внутрішня інфляція, тарифи на електроенергію, зрештою, блекаути.
Роман Нейтер, аналітик Центру досліджень продовольства і землекористування Київської школи економіки:
Зараз середня світова ціна на яйця це десь 2 і 4$ відповідно якщо порівняємо з середньою світовою у нас ціна навіть трохи нижче.
Та Україна йде в ногу зі світом не тільки в плані цін. Невдовзі курячі яйця в нас й продаватимуть по-новому. Перед тим, як товар потрапить із магазину - в руки покупця, його розділять на класи - "А" (такі яйця повинні бути чистими, з неушкодженою шкаралупою, з малорухливим жовтком без чітких контурів); та "В" - Тобто ті, які не відповідають якості класу "А". Та за вагою - від - "Xl" ("дуже великі"): завважки - більше сімдесяти грамів, до розміру "S" (як в одязі) ("малі") - вагою менш як 53 грами. Відповідний проєкт наказу оприлюднило Мінагро.
"Xl" ("дуже великі") - вага 73 г і більше;
"L" ("великі"): вага 63 г і більше;
"М" ("середні"): вага 53 г і більше;
"S" ("малі"): вага менш як 53 г
Водночас яйця якості класу "В" - усі, які не відповідають якості класу "А".
В Україні й зараз за законом діє система маркування курячих. Приміром, літера С - столове - позначає клас яйця - якість і термін його зберігання. А наступна цифра чи літера поруч - у мене 0 - це категорія, що визначає вагу яйця.
Відтак яйця з маркуванням С0 - мають бути завважки 64-74 грами.
Цей проєкт це фактично один з етапів інтеграції України в Європейський союз. Від того, що на яйцях буде стояти інше маркування для українських споживачів це фактично нічого не змінить.
Роман Нейтер, аналітик Центру досліджень продовольства і землекористування Київської школи економіки:
Трохи більше інформації буде надаватись безпосередньо користувачу. Тому для нас як для покупців це навпаки плюс. Наприклад ми зможемо дізнатися про спосіб годування курей-несучок. У вас буде інформація чи ці курки вони були в клітках чи це вільний вигул.
А ще гармонізація стандартів із ЄС - полегшить українським виробникам експорт. Та ці зміни почнуть діяти лише за п'ять років. А поки - ще із приємного: за прогнозами експертів ціни на курячі найближчим часом можуть піти вниз на 10-15%. Ну й суттєвого зниження очікують - традиційно - навесні. Після Великодня.