Жителі Сваляви готують борщову заправку, лечо та аджику для ЗСУ [ Редагувати ]
Борщову заправку, лечо та аджику вже тиждень готує жителька Сваляви Світлана, разом з родиною. Кухня жінки перетворилася на мініцех з консервації. Куховарять, щоб відправити заготовки на фронт. Репортаж Мар'яни Мартин.
Натерли моркву та буряк, порізали томати, цибулю, для аромату часничок.
Інгредієнти готові.
Готуємо для хлопців борщову заправку, там у каструлі я вже поклала цибулю, моркву потушилася, бурячок, тепер буду додавати перець, томати, і все разом буде тушитися 40 хвилин.
Аромат свіжого борщу на кухні пані Світлани стоїть уже понад тиждень. Тут готують борщові заправки для військових.
Світлана - жителька м. Свалява:
Дивилася, як наші хлопці ділилися, як вони там живуть, як вони там є, і мені дуже стало, серце просто сильно захотіло допомогти, і оскільки тепер сезон овочів, і я можу робити, бо я вмію те робити, я вирішила таку пропозицію сказати своєму чоловікові, своїм домашнім.
Придбали продукти й стали до роботи. Вдалося залучити чимало людей!
Яна - жителька м. Свалява:
Акцію придумала моя мама, а потом вона предложила мені, якби організувати, щоби банок було багато. Та кажу мамі: давай я напишу. Може дві години й усе, як понеслось, банки, банки, банки, куди дзвонити, куди скидати гроші, і то так моментом. Я хочу продукти купити, я хочу те, я хочу те… І ми супер… І буквально 2-3 дні й в нас тут вже 4 міхи банок.
Спочатку планували готувати тільки борщову заправку. Однак свалявчани підтримали ідею: проносили слоїки та овочі. Тож тепер консервують для військових і закарпатське лечо та аджику. Лариса зголосилися допомогти куховарити. Обидва брати жінки нині на фронті.
Лариса - жителька м. Сваляви:
Обоє були ранені на війні, але наразі вони також стоять на позиціях, один - на Донецькому напрямку, один - на Запорізькому. Їм багато там привозять допомоги, і вони дуже вдячні, кажуть, що це підтримка, якої їм не хватає.
За тиждень господиням вдалося виготовити майже сто банок консервації. Першу партію вже готують до відправки. Але попереду ще багато роботи.
Михайло - житель м. Свалява:
Ми запланували зробити 100 банок аджики, 100 банок борщової, 100 банок лечо і будемо відправляти. І я запропонував: ближче до зими зробити тушонки. Є в мене хлопці, які підтримують цю ідею і допоможуть придбати свинину.
Свалявчани прагнуть передати на передову не просто домашню їжу, а родинний затишок і тепло. І це найменше, що можуть зробити, для тих, хто боронить українську землю.