Панетоне, крафіни чи паска: що обрати на великодній стіл [ Редагувати ]
Панетоне, крафіни чи традиційна паска... В Україні дедалі більше набирає популярності закордонна святкова випічка. Італійські панетоне і крафіни вже почали готувати наші пекарні. А господині все частіше діляться рецептами в соціальних мережах.
Тож які вони сучасні великодні тренди? І чи витримає наша паска конкуренцію із закордонною? Наша кореспондентка Олена Логінова розкаже все про ціни на святкову випічку. А ще разом із дослідницею українських традицій спечемо три популярні паски. Смакуємо.
Українська красуня - традиційна великодня паска... Чи "заморська" італійська панетоне? Або ось такі австралійські крафіни.
Які вони сучасні тренди великодньої випічки? І чи не втрачаємо ми свої звичаї?
Олена Логінова, кореспондентка:
Ми на одному з київських ринків, подивимось, які готові паски пропонують українцям. А з нами популяризаторка традицій української культури - Марина Кобилинська. Мариночко, розкажеш, яку паску краще всього обрати на Великдень...
Марина Кобилинська, популяризаторка традицій української культури:
- Так розкажу, а ще подивимось і приготуємо такі сучасні трендові паски - панетоне, крафіни, але все ж таки наша головна традиційна українська паска буде також на столі. Ну, що ж пішли...
Спершу ідемо поглянути, які традиційні паски пропонують. Вибір широкий. Від маленьких до велетенських. Є й сирні з родзинками, з цукатами. Люди постійно підходять, купують. Ціни залежно від розміру, ваги та начинки різняться.
Від 30 грн до 750 грн.
Далі шукаємо з Мариною італійський панетоне. Ось, подивіться, як ними заставлені полиці супермаркетів. Їх також випікають наші пекарні. І ціни - найвищі.
Марина Кобилинська, популяризаторка традицій української культури:
Різдвяний хліб італійський. Я б не сказала, що це паска. Просто українці хочуть завжди різноманіття. То вони вже щось придумають, що купувати...
Італійські панетоне коштують від трьохсот п'ятдесяти грн до семисот гривень. А взагалі то й наша паска цього року подорожчала на 27%. Бо ціни піднялися майже на всі інгредієнти - яйця, масло, цукор, борошно, цукати.
Олена Логінова, кореспондентка:
Зараз ми з Мариною підготували для вас сюрприз, такий ексклюзив - будемо готувати аж три різні паски. Які саме, Марино?
Марина Кобилинська, популяризаторка традицій української культури:
Традиційну українську паску, крафіни і панетоне. Але я це роблю раз і виключно для того, аби розвінчувати цей тренд, бо він насправді дуже набуває популярності, але немає такого підґрунтя як наша традиційна українська паска.
Дивіться, інгредієнти - все, що ви бачите на столі, вони у кожну випічку входять. Ті ж самі. Як і в крафіни, як і в панетоне, так і в нашу традиційну паску. Але все відрізняється від рецептури й формату приготування. І деякі інгредієнти різняться за кількістю.
Тож починаємо. Спершу готуватимемо італійський святковий панетоне. Основа для наших трьох пасок однакова - це опара. Щоби її замісити, потрібно борошно, дріжджі, молоко та вода. Але у панетоне є перша відмінність.
Марина Кобилинська, популяризаторка традицій української культури:
По-перше, готується спеціальний стартер - це опара, яка стоїть 12 годин в холодильнику. До опари ще додаються дріжджі, жовтки, вершкове масло і вершки, тобто такий масний пиріг виходить... Виходить випічка, яка розривається на шматочки. І це, на мою думку, єдина відмінність...
А доки Марина готує, поговоримо про історію.
Ось як панетоне виготовляють в пекарнях на його батьківщині в Італії. Це цілий ритуал. І тривати він може близько 12 годин. У промислових масштабах тісто замішують спеціальні машини. Випікають у формах і навіть перевертають догори дном. Потім красиво запаковують. Всередині тісто високе, пухке і структура наче розділяється на ниточки! Якщо оцінювати загалом, то схоже на Паску. Але насправді панетоне - різдвяна італійська здоба.
Це різдвяна італійська випічка, але у нас її чомусь починають вживати на Великдень. Інгредієнти схожі як в паску, але це зовсім інше. Це не наше. І плюс панетоне - надскладний в приготуванні насправді.
Вимішуємо все руками, і важлива мить - додаємо вершки та холодне масло, що дає знамениту пористість панетоне.
Наш наступний герой - святковий крафін. Останнім часом теж популярна новомодна випічка до Великодня. Марина розкачує тісто і пояснює: крафін - це поєднання мафіна з круасаном! Інгредієнти тіста майже ті самі - різниця в пропорціях. А доки Марина готує, перевіримо, наскільки крафіни популярні за кордоном.
Ви лише погляньте на ці черги! Усі ці люди стоять по крафіни в одній з пекарень Америки напередодні Дня Подяки. А взагалі ця здоба родом з Австралії. Як бачите, до Великодня вони теж жодного стосунку не мають.
Марина розповідає: крафін готується найшвидше - це 3 години. Тісто обов'язково змащуємо маслом.
Посипаємо різними сухофруктами, які у вас є, можна корицею. Можливо, шоколадом какао.
Тепер наш крафін загортаємо в рулет і розрізаємо навпіл. У цій технології - один із секретів. І складаємо ось в таку трояндочку...
- Тепер оцей хвостик кладу сюди, а іншу частинку в іншу сторону, і ось так складаю разом. - О, яка ж краса виходить! Дійсно, схоже на паску. - Але це крафін...
І ось дійшла черга до нашої рідної великодньої паски. Марина готує її за рецептом відомої української кулінарки Дар'ї Цвек зі Львова.
Але в нашому великодньому хлібі все ж головне не стільки сам рецепт, а наші традиції, які ми вкладаємо у його випікання. Бо це цілий ритуал.
Наші бабусі з давніх-давен в чистий четвер як сьогодні вичищали оселю. Вони підходили з чистими думками. Заборонено було сваритися. В хаті мало бути чисто... Виганяли всіх чоловіків, щоб ніхто не стукнув дверима, і тісто не впало.
Доки паска випікатиметься, готуємо глазур. Марина показує сучасний тренд - збиває згущене молоко із сухим. Такий декор, каже, не розтікається.
Яка краса, ви подивіться...
Ну, що ж минув час - оздоблюємо наші готові паски.
- Щойно наш крафін поставили в духовку, але у нас вже є два готових результати. - Ось така краса у нас вийшла - італійська панетоне. - І наш традиційна українська паска... - Вона все-таки найкраща, Марино. - Авжеж. Найтрадиційніша, святковіша, своє рідне, своє коріння... - Тож смачної вам паски.