Жителі Нью-Йорка ходять по паркам в пошуках їстівних рослин (відео) [ Редагувати ]
Жителів Нью-Йорка кличе зов предків-збирачів. Дедалі частіше містяни занурюються у парки в пошуках диких їстівних рослин і ягід. Як жителі заклопотаного мегаполіса на практиці вчаться розбиратися в ботаниці, знають наші кореспонденти.
Нью-Йорк, обідня пора. Ці люди шукають, чого б попоїсти... посеред парку.
Стів Брілл, експерт зі збирання ягід і рослин:
- Ці ягоди їстівнІ та смачні, коли дозрівають і стають повністю чорними.
Це Стів Брілл на прізвисько "Дикун". Він уже 30 років збирає їстівні плоди та рослини. Навчає цього й інших. Офіційно його заняття в Нью-Йорку заборонене. Але для Стіва Брілла зробили виняток - він працює природознавцем на благо міста. А у вільний час за двадцять доларів з людини розповідає любителям природи, що можна вживати в їжу, а що - ні.
Орлі Краус, вивчає збиральництво:
- У нас самих є садок, де росте безліч рослин. Хотілося б знати, які з них безпечно їсти. Тут це пояснюють.
Для Стіва збиральництво - не просто спосіб вивчати природу, а й берегти її.
Стів Брілл, експерт зі збирання ягід і рослин:
- Тут ростуть їстівні трави, зелень, ягоди, горіхи, корінці, гриби. Можна назбирати рослин для лікування. Вони багаторічні: їх зриваєш, а наступного року виростають нові. Це смачно й безпечно для природи.
Із паркових заростей - на тарілку в ресторані. Деякі заклади харчування намагаються зробити собі ім'я, частуючи клієнтів зібраними вручну дарунками природи. В меню - лише місцеві дикі смаколики, як-то пелюстки троянд і деревна кора.
Медс Рефсланд, шеф-кухар:
- Похід на природу надихає мене на щось цікаве. Ми постійно в пошуку нових інгредієнтів і нових смаків. У нас все зосереджене на цьому - ми готуємо їжу, яка незвично смакує.
Утім, гастрономічна екскурсія такими ресторанами обійдеться значно дорожче, аніж похід до парку зі Стівом Бріллом. Одна страва коштує приблизно сімдесят доларів. Скуштувати дикорослі рослини та ягоди пропонують з десяток нью-йоркських ресторанів.
Ірина Іванова, телеканал "Інтер".