Нектар з казкової Країни синiх гiр [ Редагувати ]
На оновлення кримських виноградникiв цього року буде видiлено близько 111 мiльйонiв гривень. Про це 2 червня повiдомив спiкер парламенту автономiї Борис Дейч. За його словами, безперспективними наразi є п'ята частина господарств. I, якщо не вжити термiнових заходiв, доведеться збiльшувати закупiвлi виноматерiалiв за кордоном. Проте вiд цiєї напастi потерпають не всi виробники.
Слово "Коктебель" має тюркське походження i перекладається як Країна синiх гiр. Чорноморський курорт пiд величною скелею Кара-Даг. Також це заповiдник стародавньої iсторiї, заповiдник виноградної лози. Крiм того, це - мiсце, де народжуються коньяки "Коктебель". Коньяки, якi визнанi багатьма експертами вершиною коньячного мистецтва.
Ще за часiв стародавньої Кимерiї тут вирощували чудовий виноград, iз якого готували духмяне вино. У двадцятi роки минулого сторiччя - з'явилися виноградарськi радгоспи. Проте коньяк почали робити лише 1961-го. Тепер "Коктебель" використовує до 30 сортiв винограду. Передусiм, червоного. Це - каберне, саперавi, група "пiно".
Останнiм часом пiдвали заповнили дубовою тарою на мільйон 200 тисяч декалiтрiв. Облаштували примiщення для зберiгання пiвмiльйона колекцiйних пляшок, вiдкрили цехи з обробки виноматерiалiв холодом та мадеризацiї з сонячним майданчиком, а також сховище для витримування коньячних спиртiв. Продуктивнiсть майже рекордна - шiсть тисяч пляшок на годину.
Про так званi "Золотi рекорди" Коктебелю свого часу розповiдала навiть Велика радянська енциклопедiя. I не тiльки... Сама назва мiсцевої продукцiї звучить, як казкова мелодiя. Мускат Кара-Даг, алiготе Коктебель, бастардо Киммерiя... Марочнi вина не раз перемагали на найпрестижнiших свiтових конкурсах-дегустацiях. Чотири гран-прi, 84 золотих, 23 срiбних та 9 бронзових медалей.
У всьому свiтi у виноробствi марочна продукцiя займає лише три-п'ять відсотків. Усе iнше - ординарнi вина. Справжнє марочне вино - недешева продукцiя. Примiром, до революцiї пляшка такого вина коштувала 8 карбованцiв. Як двi корови.
Проте cправжню славу Коктебелевi, насамперед, принесли коньяки. Цей напiй майже мiстичний. Процес його приготування схожий на чаклунство середньовiчного алхiмiка. Рiзний хiмiчний посуд: реторти, колби, пробiрки та перегiннi апарати. Але, найголовнiше, це виноматерiал.
Для виготовлення коньякiв використовують вишукане бiле вино iз вмiстом спирту до 10-ти вiдсоткiв. У процесi перегону видiляються три фракцiї. Перша i третя - так званi голови та хвости - не беруть. Залишають серце, або душу вина. Що й є тим самим високоякiсним спиртом, який потiм витримують у дубових бочках. При цьому, на вiдмiну вiд французьких коньякiв, мiсцевi не втрачають своєї мiцностi i зберiгають 62-70 градусiв.
Хоча, й ось ця дорогоцiнна рiдина ще не є коньяком "Коктебель". Вона стане ним лише пiсля того, як опиниться у руках майстра. Справжнього майстра. Саме вiн вирiшує, з яких спиртiв зробити купаж, щоб вийшло те єдине, чарiвне сполучення.
Сергiй Ященко, iнженер-технолог ЗАТ ''Завод марочних вин i коньякiв ''Коктебель'': "Полученный спирт заливается в бочки. В каждой бочке получается спирт, который немножко отличается от другой бочки. В результате при купаже нужно опробовать очень большое количество бочек. Это довольно-таки сложно в процентном соотношении выйти на данный купаж".
Вiдбiр виноматерiалу - велике мистецтво. Лише справжнiй вiртуоз iз величезної палiтри сортiв винограду здатен одiбрати саме той, який подарує коньяковi неповторнi букет, колiр i смак.
Завод "Коктебель" вiдомий передусiм своїм колекцiйним коньяком - його витримка вiд п'ятнадцяти рокiв. Уже готовий напiй зберiгають ще не менше трьох. Пiд час такого примусового вiдпочинку фахiвцi ретельно спостерiгають за напоєм та слiдкують за будь-якими змiнами в його поведiнцi.
Незважаючи на те, що цього року очiкують чималого врожаю винограду, керiвництву заводу доведеться сказати "нi" багатьом замовникам виноматерiалу. Навiть одному з найвiдомiших коньячних домiв Францiї, де торiшня посуха завдала величезної шкоди мiсцевим фермерам.
Андрiй Кишишев, заступник голови правлiння ЗАТ ''Завод марочних вин і коньякiв ''Коктебель'': "Действительно, в этом году многие виноградарские хозяйства Крыма пострадали от весенних заморозков. Но в Коктебеле у нас заморозков не было. В связи с тем, что близость моря создает определенный микроклимат. Горы закрывают от холодного воздуха. Поэтому виноградники мы сохранили, и рассчитываем в этом году получить очень неплохой урожай".
Весь винний матерiал вирiшили залишити собi. Причина банальна. Фахiвцi заводу вважають, що для приготування коктебельських коньякiв пiдходять лише мiсцевi сорти винограду - Тербаш, Голан та Ркацителi. I, вони мають рацiю. Коктебель - справдi унiкальний. Деякi види рослин - ендемiчнi, тобто трапляються тiльки тут. Умови iдеальнi для вирощування сортового винограду, особливо солодкого, насиченого бурштиновою барвою, наповненого сонячною енергiєю. Енергiєю казкової Країни синiх гiр.