В Угорщині з делікатесами відсвяткували фестиваль гурманів [ Редагувати ]
Гастрономічний фестиваль відсвяткували в Угорщині. Місцеві гурмани і туристи протягом двох днів куштувати ресторанні делікатеси просто неба. Які смаколики готували найкращі шеф-кухарі - дивіться далі у сюжеті.
Перші, другі страви і десерти від кращих шеф-кухарів для усіх охочих. Угорщина на широку ногу відсвяткувала фестиваль гурманів. Пригощали смаженими ковбасками, беконом і навіть рибою із полуницею.
"Угорщина, шаленими темпами, наздоганяє розвинену західну гастрономію. Ми саме зараз активно усе це розвиваємо, але ноткою своїх традицій. Переймаємо основні тенденції і в технології, і в інгредієнтах.
Повільно, але впевнено сучасна угорська кухня збагачується давніми рецептами і шукає забуті першоджерела угорських традицій", - розповідає шеф-кухар ресторану Арпад Джіорфі.
Щороку Угорщина запрошує на гастрономічний фестиваль кухарів з різних країн світу. Мета - обмінятися досвідом і пригостити місцевих європейськими стравами. Але головне - ознайомити їх зі своїми давніми рецептами.
"Нам не треба оновлювати угорську кухню. Потрібно її, так би мовити, приправити колись забутою славою. Відкинути те, що ми робили останні 30-40 років. І натомість знайти цікаві рецепти у стародавніх книгах", - впевнений менеджер ресторану Габор Текакс.
Угорські ресторани за останні кілька років здійснили справжню революцію у кулінарії. Жодних банальних рецептів, за якими готували кілька десятиліть тому. Лише національні традиційні страви, з використанням тільки місцевих овочів та фруктів.
"Ми пропонуємо тут страву під назвою Сзалонтудо. Для неї використовують яловичі легені. Це було дуже характерно для Австро-Угорської монархії. Взагалі зараз дуже мало використовують тельбухи. Ми намагаємося повернути популярність стравам, до яких входять приміром легені та шлунки", - розповідає шеф-повар ресторану Ласло Яні.
А щоби стародавні страви смакували якнайкраще, до них подають вино. Фестиваль без ігристого - і не фестиваль, - кажуть винороби. До проби пропонують нову продукцію.
"Ми намагаємося поліпшити нашу продукцію. Теж шукаємо нові рецепти і компонуємо різні сорти винограду. Хочемо відійти від стереотипних вин, які споживали протягом останніх 30-40 років", - каже комерційний директор винозаводу Герго Йоджарт.
Угорська кухня славиться на весь світ. Торік місцевий шеф-кухар Тамас Зеля посів четверте місце на Європейському конкурсі. Це - не перша сходинка, але угорці пишаються своєю зіркою у гастрономії.