Ціни на м'ясо: прогнози експертів [ Редагувати ]
Ціни на м'ясо за останній рік стрімко зросли. Яка причина здорожчання і чого чекати далі - розкаже Ліна Зеленська.
На приготування страв для шістьох дітей та чоловіка в Лілі щодня йде щонайменше кілограм м'яса.
"М'ясо здорожчало і мені якось приходиться економити, робити якісь варіанти: котлети з рису, котлети з гречки, менше м'яса, більше якоїсь крупи", - говорить Лілія Лебедь, багатодітна мати.
За рік м'ясо в Україні здорожчало на третину.
Найбільше в ціні додало сало. Національний продукт за рік здорожчав майже на 70%. На другому місці - свинина та яловичина. Роздрібна ціна свиних реберець - 100 гривень, а за кілограм телячої вирізки треба віддати більше двохсот.
Продавці скаржаться - купувати люди стали значно менше.
"Взагалі людей немає, базарі пусті. Грошей у людей немає. По-троху сала - небагато і м'яса по кусочку - по 200, по півкіла", - розповідає Надія, продавець.
Експерти кажуть, високу ціну на м'ясо нині правлять виробники.
"Если мы видим, что выросла цена - это маржа производителя. Начиная с 2015 - все тенденции по завышению себестоимости, по накоплению прибыли происходят на стадии производства", - розповідає Олексій Дорошенко, генеральний директор "Асоціації постачальників торговельних мереж".
Виробники ж пояснюють зростання цін зменшенням поголів'я та здорожчанням корму.
"Корми складають 80% від ціни. Ціни на корми зросли на 10% . Якщо це маленьке фермерство - вони купують якісну сировину, якісний корм - тоді ціна зростає", - говорить Леся Усенко, директор з розвитку мережі м'ясних магазинів.
Підтримати виробників обіцяють у профільному міністерстві.
"Програма максимум - це наростити поголів'я хоча б на 10% на цей рік. Будуть підтримані ті господарства, які вже утримають молочне стадо. Також ми будемо платити 2 тисячі гривень за утримання телят до 1-річного віку", - повідомив Максим Мартинюк, перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України.
Більше м'яса - менша собівартість - дешевша продукція на прилавках. А поки що, за прогнозами експертів, м'ясо якщо і здорожчає, то лише елітарні сорти.