Майстриня з В'єтнаму виготовляє мініатюрні моделі кулінарних шедеврів [ Редагувати ]
Майстриня з В'єтнаму дивує світ своїм талантом - вона робить крихітні моделі традиційних страв. Повноцінний обід вміщує на долоні. Чи можна його скуштувати?
Фо - національна в'єтнамська страва. Це суп з рисовою локшиною, яловичиною і зеленню, знаний у всьому світі. Майстриня Нгуєн Тхі Хан вважає його символом країни і справжнім витвором мистецтва. Тому вирішила його увічнити. Нині виготовляє мініатюрні моделі - не лише фо, а й страв з різних регіонів В'єтнаму.
Нгуєн Тхі Хан, майстриня:
В'єтнамська культура має свій шарм. У кожній деталі в національних стравах, напоях, одязі, старожитностях я помічаю красу і хочу власноруч її відтворити.
Заради такого захоплення дівчина покинула роботу архітектора. Знайшла однодумців, тепер разом чаклують над крихітними кулінарними шедеврами. Готові роботи продають як сувеніри - найдорожчі по 80 доларів.
Нгуєн Тхі Хан, майстриня:
Кожна модель по-своєму складна. Приміром, на зеленій цибулі треба, щоб були помітні усі пера, прожилки й корінці, аби вона була схожою на справжню.
Усі ці апетитні наїдки виготовляють зі спеціального скульптурного пластиліну. На один виріб іде до п'яти днів роботи.
Нгуєн Нган Ха, помічниця майстрині:
Головне - бути уважним до деталей і працювати зосереджено. Якщо люди думають, що нашу модель можна скуштувати - значить, усе вдалося.
Своє меню майстри кулінарної мініатюри планують розширити. Хочуть виготовляти також напої - холодну в'єтнамську каву і чай. А ще - предмети декору й аксесуари.