Карантинні ціни: коли українцям чекати стрімкого подорожчання продуктів [ Редагувати ]
Подорожчають. Восени українців очікує зростання вартості харчових продуктів. Це прогнозують експерти. На що підскочать ціни?
Осінь - період збору врожаю та підрахунку... цін. Що і по чому будемо купувати? І як на базарні цінники вплинуть показники держбюджету?
Олег Пензін, експерт економічного дискусійного клубу:
Так, ціна буде рости на все абсолютно.
А що з цінами зараз? На наше, вітчизняне? Вони падають - чи ростуть?
Анна, продавець:
Перчик в яку ціну? - 35, 25.
І де "робити базар" дешевше? Чи відрізняється вартість овочів та фруктів у різних регіонах? Беремо торби і йдемо на ринок - у Києві та Ужгороді.
Закарпатська область
Список продуктів підготували, Класична гречка, яблука, морква, капуста і обов'язково мед. Затоварюватися будемо на Ужгородському ринку. Тут як завжди метушня, а на вході запах свіжого хлібу. Все, я готова до шопінгу. Йдемо?
А прилавки восени - наче палітра. Червоні яблука, жовті дині і майже чорні баклажани. Поруч - смугасті міні-гарбузи.
Глянь, це є діточкам.
Хліб - голова на столі, але не закарпатському. Тут - головує перець. Його додають в усе: у плов, підливу, супи, салати, навіть цукерки. А ще - ним лікуються.
Олена, покупець:
Між іншим, цього року дуже хороший перець. От реально, не кожен рік такий. А такий от перець бачили, фіолетовий?
Тож, без перцю закупки не пройдуть. Далі, беру помідори від 20 гривень за кілограм. Потім, традиційний борщовий набір: картопля по 10, капуста, баклажани - теж. Буряк - 15. Усе - місцеве, закарпатське. Тож Ужгородський борщ виходить не дорогим. А на додаток, прицінююсь до іншого стратегічного продукту - до гречки, яка - то дорога, як імпортний делікатес, до - дешевшає. Зараз по 30 гривень. Іду до фруктів.
Подивися, який гарний, і такий і такий.
Імпорт - проходжу. Шукаю, є "своє" - сезонні яблука та сливи. Вони тут від 20 гривень за кіло.
Київ
Чи виправдає Київ звання найдорожчого міста Україні - я їду перевіряти на столичний ринок. Сезонні яблука від 15 гривень. Навіть дешевше, аніж купила Мар'яна в Ужгороді.
Малинівка, на цей рік є яблучка у нас, зародило трошки.
Слив - повно. Їх багато, і вони доволі дешеві. Покупці беруть всього. У попиті - сезонні овочі.
Ціни начебто задовільні, але хотілося б ще менше, але маємо що маємо. Цибулю, картоплю, перець, томати, таке більш до зими.
Беру і собі городини - на київський борщ. Ціни - помірні. Щось трохи дешевше, щось на кулька гривень дорожче, аніж у Мар'яни.
Ось такий стандартний борщовий набір, де є кілька помідор, капуста, картопля, буряк, морква, цибуля зараз коштує 40 гривень.
А от такий популярний на Закарпатті перець - доволі дорогий. Кажуть, бо насіння імпортне. А херсонські помідори не дешеві, бо посуха на півдні.
Тому що помідор, дощів там немає. І все іде в теплицях, більше помідор - ось цей дорогий. Грунтовий - той дешевший, а ці тепличні, то і тримається ціна.
Якщо порівняти ціни, то і в Ужгороді, і в Києві - вони приблизно однакові. І за даними Держстату, навіть знизилися.
Олег Пензін, експерт економічного дискусійного клубу:
Якщо ми беремо борщову групу - вона стала дешевшою, порівняно з минулим роком.
Та все ж цікавіше - що буде далі. Експерти певні: подорожчання буде, хоча й не значне.
Олег Пензін, експерт економічного дискусійного клубу:
Ріст буде максимум 5-7 % до кінця року. І він буде повністю вписуватися в той норматив інфляції, який на сьогоднішній момент тримається національним банком України.