Традиції проти технологій: чому дорожчає молочна продукція в Україні? [ Редагувати ]
Не лише тарифи. Ціни на молочку теж підуть вгору. Причин - багато. Насамперед - погода: то посуха, то повені. А якщо глобальніше - від худоби люди відмовляються.
Чому домашньої продукції на ринку все менше? І скільки вже незабаром платитимемо за молоко, сир і сметану?
Пані Валентина двічі на тиждень їздить до столиці з Хмільника, що на Вінничині. Тримає чотири корови.
Валентина, продавчиня:
Не багачка, але на хліб і на масло є, як то кажуть. Творожок 90 гривень кілограм, сметана - 35 півлітра.
Покупців ціни не лякають. Бо ж - домашнє, натуральне.
100 гривень за кілограм, думаю за труд людини - нормальна ціна.
Нормальная цена, думаю с учетом цен в магазине.
Продавці кажуть: за останній час молочка дещо подорожчала.
Галина, продавчиня:
Цей місяць він такий трохи було і молоко впало, бо дуже ж була засуха.
А от експерти твердять: ціни й надалі будуть рости. Бо зараз на ринку дефіцит молока. Причина банальна - корів тримають менше.
Ганна Лавренюк, віцепрезидент Асоціації виробників молока:
За 2019 рік ми втратили близько 33 тисяч корів у промисловому секторі. Такого стрімкого скорочення поголів'я корів у нас не було за останні 20 років.
На великих промислових фермах по всій країні нині нараховують майже півмільйона голів худоби. А вдома українці тримають утричі більше - півтора мільйона корів. І хоча рік за роком поголів'я меншає, у приватних господарствах - значно швидшими темпами.
Село Олексіївка на Кіровоградщині. Тут ми побували ще влітку, але відтоді мало що змінилося.
Марії Карпівні - 64 роки. Працювала вчителькою початкових класів. І все життя разом з чоловіком тримає корів - їх у неї аж п'ять, для села - велика рідкість.
Марія Бережна, жителька села Олексіївка:
Дуже важко. Для того, щоб корова доїлась - окрім того, що вона пасеться, ввечері треба в ясельця їй положить, та ще й пойлечка дати.
Ходити за худобою важко, а заробіток - мізерний. Треба або їздити продавати молоко до міста, або здавати в молокозбиральні пункти. Платять - копійки.
Марія Бережна, жителька села Олексіївка:
3 рублі - і що я за день зароблю? І 100 рублів не зароблю, а чим же я її буду годувати, а чим же буду доглядати?
Молодь таким господарством займатися не воліє, старші люди тримають корів хіба для себе й дітей чи онуків.
Петро Іванов, житель села Олексіївка:
Раніше череда була у нас тільки 80 голів, а зараз залишилося 23. Там, на хуторі, - 16.
Тож домашнього молока - все менше, зате більше продукту від великих промислових ферм.
Ольга Лоза, експерт напрямку "велика рогата худоба", "Асоціація тваринників України":
90-80 відсотків можна сказати зараз в Україні - це формування саме молоко-сировини від підприємств.
Там є і технології, і якість продукту можна перевіряти. Але й таке молоко буде дорожчати.
Ольга Лоза, експерт напрямку "велика рогата худоба", "Асоціація тваринників України":
Це передумовлено тим, що зараз на ринку України збільшується вартість на кормові інгредієнти. Мається на увазі макухи, шоти, зернові. Відповідно можна прогнозувати вартість збільшення на молоко-сировину в районі 4-7 відсотків.
Здорожчання сировини потягне за собою і ціни на всю молочку. Причина - у примхах природи.
Ганна Лавренюк, віцепрезидент Асоціації виробників молока:
Аномальна весна, аномальна спека влітку, відсутність дощів, а потім - навпаки. Коли починали заготовляти грубі корми, пройшло пару днів такого сильного дощу в окремих регіонах, що навіть ті корми, які встигли скосити, не встигли забрати з поля.
Тож експерти прогнозують: молочка відчутно здорожчає уже з січня. Пачка молока в ціні підскочить в середньому на гривню. Сметана середньої жирності - на півтори-дві гривні. Сир, той що купуємо в магазинах, до 145 гривень за кілограм. Помітно подорожчає масло - на його виробництво треба найбільше молока. Ціна на одну пачку зросте до півсотні гривень.