Ресторатори Харкова протестують проти знищення малого бізнесу [ Редагувати ]
Півтисячі працівників кафе, ресторанів та пабів вийшли сьогодні на мітинг у Харкові. Під стінами обласної адміністрації вони протестували проти запровадження більш жорсткого карантину. Ресторатори просять податкових преференцій. А головне - надати закладам право самим обирати час роботи.
У цьому харківському барі вдень відвідувачів практично немає. Як і в цій кондитерській. Люди за столиками з'являються ближче до вечора. Та якщо через карантин увечері закладам працювати заборонять, кажуть у кафе, вони взагалі залишаться без заробітку.
Марк Колесніков, власник кафе:
Краще нам відчинятися о дванадцятій годині дня, чим зачинятися о восьмій, тому що найбільше людей саме ввечері і до нас приходять у цей час. Як нам далі виживати?! Вистачає зараз на зарплату людей. На початку карантину у мене було 7 людей, зараз 3 працює.
Власниця сімейного кафе каже, зараз, при роботі до 20 години - її бізнес ледь виживає.
Любов, власниця кафе:
Потому что мы фактически работаем только на аренду и только на зарплату. Еле-еле. Если сейчас нас закроют на выходные, то заведения просто будут уничтожаться. Дайте нам работать, пожалуйста.
У Харкові після весняного локдауну закрилися до 40 відсотків закладів харчування. Інші - на межі виживання, кажуть організатори акції. У багатьох - кредити. Тож сьогодні вони підписали петицію, де просять знизити податкове навантаження, відтермінувати комунальні платежі.
Максим, менеджер ресторану:
Да, мы хотим, чтобы нам понизили коммунальные платежи и все остальные налоговые, потому что мы просто не способны платить. Просто не способны! Вот и все!
Чиновники обласної адміністрації кажуть: рішення щодо обмежень ухвалює національна комісія. Регіони - лише висувають свої пропозиції.
Тарас Пастух, заступник голови Харківської ОДА:
Якщо ви пригадаєте, то взагалі обмеження щодо "червоної зони" - вони взагалі повинні бути закриті. Тому сьогодні робота до 20:00 це вже є суттєве пом'якшення.
Сьогодні державна комісія з надзвичайних ситуацій залишила Харків у "червоній зоні". Та роботу закладів харчування все ж подовжили - з понеділка вони працюватимуть до 22 години, але з більш жорстким дотриманням санітарних норм.