Золоті яйця: чому ціна на популярний продукт летить вгору? [ Редагувати ]
В Україні дорожчають яйця. Лише за пів місяця ціни підскочили на десять гривень за десяток. І це не межа, кажуть експерти. Чому так - дивіться в сюжеті.
Чубаті, з оперенням на лапах, або як тут кажуть "у штаанях", та звичайні. Пані Галина із села Федорівка тримає курок-несучок різних порід. У неї їх три десятки. Але зараз зібрати багато яєць не вдається. Кури оголосили "зимовий локдаун" своїм господарям. Щодня є тільки 5-6 яєць.
Галина, жителька села Федорівка:
На половину менше. Так, як літом кожного дня курка несеться, то зимою через день несеться, а то й через два. Оці чорні, то вони кожен день, а це то більш до м'яса ці великі Брами.
Господиня каже: прогодувати курку нині недешево. "У меню" - тільки натуральні корми.
Галина, жителька села Федорівка:
Щоб жовтки були жовті - зеленого треба, кропиви треба трошки давати весною. Це літом заготовить, а зимою сухенькою давати, щоб вони їли.
У вас домашні яйця? - Домашні. - Скільки вони вартують? - Вони коштують 40 гривень десять штук.
Пані Галина, свій товар привезла на центральний ринок Рівного. Продає курей та яйця. Каже: у неї найдешевші. Ціни ще не піднімала, хоча її конкуренти вже правлять за десяток яєць пів сотні гривень.
Галина, продавчиня:
Оце зібрані за тиждень яйця домашні. Пшениця зараз подорожчала. Зараз пшениця майже 10 гривень кілограм. Того і яйця подорожчали. Тут - від 25-39 грн.
У продавчинь Надії та Наталії на прилавку широкий асортимент - яйця крупніші й дрібніші. Тому дорожчі й дешевші. Кажуть: залежить від виробника і категорії. Ціни коливаються від 25 до 39 гривень за десяток.
Наталія, продавчиня:
І яйця підуть вище, ціна яєць. Десь до 20 грудня сталось подорожчання. Зараз всім людям важко жити. Все дорого.
Продавчині погоджуються - вартість зависока. Люди обурюються, та однаково купують.
Любов, жителька Рівного:
Хоч десять штучок купила, бо ж нема грошей. Що ж тієї пенсії. І ще ж кажуть, будуть дорожчі аж по сорок, то я не знаю як будемо. Не будемо їсти.
Лише за кілька останніх тижнів курячі яйця в Рівному здорожчали на 10 гривень. І це не межа. Фахівці цінову політику пояснюють не тільки сезонним коливанням, а й здорожчанням кормів для птиці. А отже, зарізати курку вигідніше, ніж годувати її і чекати яєць.
Надія Переходько, директорка Департаменту агропромислового розвитку Рівненської обласної державної адміністрації:
По сільськогосподарських підприємствах в середньому на 7% зменшилося виробництво яєць. Ми у цьому році по Україні маємо зменшення валового збору зерна на 15-18 відсотків. Маємо суттєве підвищення ціни на зернові культури. В середньому в межах 70%, і тому маємо похідну підвищення цінової ситуації на яйця, тому що підвищилися складові собівартості продукції.
Популярний продукт дорожчатиме ще, кажуть експерти. До кінця січня ціна на курячі яйця підвищиться. За десяток доведеться віддати не менше як 40 гривень. Тож нині біля яток із яйцями черги. Люди купують хто десятками, а хто й лотками. Беруть на щедрий вечір і про запас. Скільки коштуватиме цього року великоднє яйце навіть прогнозувати ніхто не береться.