У Черкасах працює заклад корейської кухні з харківською душею [ Редагувати ]
Заклад корейської кухні з харківською душею - у Черкасах. Родина Оксани Зубенко наважилась відкрити власну справу у новому місті після вимушеного виїзду з Харкова у 2022-му. Разом із донькою жінка вивчала корейську культуру, мала власний онлайн-магазин корейських товарів, проте масштабувати захоплення у власний заклад наважились, лише коли стала вимушеною переселенкою. Більше про цю історію успіху у сюжеті Ірини Васюри.
Катерина вітається з відвідувачами й запрошує до закладу. На стінах – плакати популярних корейських гуртів, на екрані – кліпи, а у меню – їхня традиційна кухня. Інтер'єр кафе прикрашають відгуки та слова подяки відвідувачів з усієї країни.
З Маріуполя були, з Бучі, десь є напис "ЗСУ рекомендує".
Заклад з екзотичною назвою "Мугунхва" з’явився в Черкасах менш як рік тому. Його відкрила харків’янка Оксана Зубенко з донькою Катею. Їхня родина переїхала у Черкаси весною 2022 року.
Оксана Зубенко, власниця закладу:
Ми на окраїні району, Північна Салтівка, і ти бачиш отак прильот по будівлях, це дуже лячно було. Коли приліт був у школу, я сказала: Оксано, рятуй дитину. І ми поїхали, приїхали сюди, нам тут знайшли квартиру.
Жінка одразу влаштувалася на роботу – спочатку прибиральницею, потім продавчинею. Але мріяла про відновлення власної справи – у Харкові вона готувала традиційний корейський кімчі й мала онлайн-крамницю корейських товарів.
Оксана Зубенко, власниця закладу:
Я думаю, який кімчі, кому воно потрібно? Війна взагалі, це не хліб, це не вода, якось я взагалі про це не думала, але потім почали писати клієнти, а ви як, а ви що, бо клієнтів було багато з усієї України - і східна, і західна, і південь, і північ.
Далі Оксана почала навчатися й отримала кілька грантів для розвитку власного бізнесу, завдяки яким змогла купити професійну техніку для кухні та оплатити перші внески за оренду приміщення. Першою помічницею і підтримкою у цій справі стала її донька Катерина.
Катерина Зубенко, донька:
Ніколи не працювала ні офіціанткою, ні кухарем, і зустрічі з новими людьми - це теж для мене цікаво, бо в Черкасах нема друзів, я вчилась, коли переїхала, а тепер працюю.
Бімімбап, рамьон, кімбап і навіть корейське барбекю. Тепер мешканці Черкас мають можливість скуштувати страви екзотичного меню цього закладу, відкритого родиною харків’ян.
Владислава навчається на кухаря і нині проходить тут стажування. Дівчина саме готує корейський десерт. Розповідає: до того, як потрапити на кухню, була справжньою фанаткою цього кафе.
Владислава Іващенко, помічниця:
Дуже любила кей-поп, корейська культура мене покорила, зачарувала, було цікаво прийти, спробувати, і так я хотіла з племінницею сюди.
Оксана з донькою постійно працюють над розвитком закладу. Планують, щоб це кафе згодом перетворилося на повноцінний культурний молодіжний хаб.
Оксана Зубенко, власниця закладу:
Це місце я відкривала не так, щоб просто поїсти, а де можна поспілкуватись з однодумцями, провести час, у нас купа настільних ігор, де можна прийти й грати, бо для молоді не дуже багато місць, де можна зібратись.