В США научились делать фрукты и овощи вкуснее с помощью света [ Редагувати ]
Науковці з університету американського штату Флорида навчилися робити овочі і фрукти смачнішими за допомогою світла. Автори винаходу твердять, що їхня технологія має неабиякий потенціал для розвитку. Тему продовжить Сергій Коркушко.
Ці помідори гріються під інтенсивними червоними променями. Дослідники з Університету Флориди кажуть, що завдяки цьому овочі виростуть смачнішими.
Кевін Фолта, професор Університету штату Флорида:
- Ось так, змінюючи світло, ми впливаємо на смак, колір та аромат плодів - нас цей факт спочатку просто приголомшив. Якщо ж маніпуляції зі світлом почати ще на стадії паростків, то результати будуть ще відчутнішими - можна створити абсолютно нові якості плодів.
Під час досліджень вчені випробували весь доступний спектр світла, зокрема й невидимі для людського ока інфрачервоне та ультрафіолетове - головне, щоб рослина його сприймала.
Томас Калоун, професор Університету штату Флорида:
- Специфіка в тому, що працює те світло, яке рослина відчуває. Якщо вона його, так би мовити, бачить, то запускаються процеси обміну речовин. Ну і головне - ми абсолютно не втручаємося в генетичну структуру.
Винахідники кажуть, що результати обнадійливі. Але це лише перші кроки до створення комерційно спроможної технології. Насамперед треба чітко встановити, яке саме світло і якої інтенсивності найефективніше для вдосконалення смаку овочів та фруктів. Оскільки головна мета - вирощувати для їди плоди нової якості без генетичних модифікацій. А в майбутньому науковці хочуть посилити за допомогою світла лікувальні властивості рослин.
Сергій Коркушко, Новини, телеканал "Інтер"