Майстриня з Києва вирізає писанки зі страусиних яєць [ Редагувати ]
У столиці теж не відстають, тут активно готують писанки. Героїня нашого наступного сюжету не шукає легких шляхів - яйця бере не курячі, а - страусині. Та й інструменти в неї - незвичні - стоматологічні. Ольга Мельник все бачила на власні очі.
Звук як у стоматологічному кабінеті. Але замість здорових зубів ось такі витвори мистецтва. Для роботи майстриня бере яйця страуса африканського та страуса Ему.
"На страусиних це складніше робити, шар твердий особливо верхній і тут більше техніки потрібно використовувати, обсяг якийсь створювати", - говорить Ганна Лінник. Рукодільниця.
Ганна - домогосподарка вдень і митець надвечір, коли ніхто не заважає. Техніці ніде не вчилася, просто спостерігала за роботою одного американського майстра.
"В один прекрасний момент я їй подарував машинку яка 450 тис обертів видає. Навіть намагалися в стоматологічних клініках знайти, але вона була або занадто громіздка або її обладнання не давало потрібного результату", - говорить Максим Лінник, чоловік.
Для роботи згодиться будь-яка шкаралупа, треба лише прибрати вміст яйця. Головне тут - скрупульозність і акуратність. На першу роботу жінка витратила 9 місяців. Далася, каже, вона не легко. Немов і справді виносила дитину.
"Воно ніби як і треба, дірочки наскрізні вийшло, я злякалася, але потім виявилося, ніби як і треба", - говорить Ганна Лінник, рукодільниця.
Незамінний помічник чотирирічний син Лев.
Задоволення не із дешевих - одне таке яйце коштує майже 15 доларів. Роботи майстриня дарує друзям або передає на виставки. Портрет Кобзаря рік простояв у Шевченківському національному заповіднику. Перед Великоднем роботи у майстрині додається - усі родичі чекають на свою особисту писанку.
"Вона займається не тільки цим. У неї це нападами. Ось зараз, наприклад, Великдень і коли Пасха вона займається яєчками, а коли інше свято, наприклад, День закоханих, вона починає вишивати валентинки", - говорить Максим Лінник, чоловік.
На Великдень Ганна також виготовляє і традиційні писанки на курячій та гусячій шкаралупі. До свята поспішає вирізати герб України. Каже, навчитися цього може кожен, головне - мати бажання.