У Росії змушені власноруч готувати заборонені сири (відео) [ Редагувати ]
Білоруські лобстери, казахський прошутто, а тепер ще й російський брі та камамбер. Коли на полицях не залишається нічого смачного, доводиться викручуватися.
Як на такій ситуації навчилися заробляти підприємливі росіяни, дивіться наш наступний сюжет.
На маленькій кухній московської багатоповерхівки кипить робота - Тетяна власноруч варить справжню моцарелу.
Через заборону імпорту її улюблених італійських та французьких сирів, справжня господарка вирішила не сидіти склавши рури, а пізнати секрети їх виготовлення самотужки.
"Зараз я не бачу того асортименту в магазинах, який був до цього. І цікаво було спробувати самій приготувати такий сир. Це щось нове для мене, зі свого молока - мені здається, це смачно і корисно", - розповідає бухгалтер Тетяна Коршунова.
"Імпортозаміщення" - нове слово в лексиконі росіян. Страждаючи без французького рокфору та англійського чеддару, любителі смачно поїсти звернулися до інтернету.
Виявилось, що у мережі рецептів хоч греблю гати. Найбільш підприємливі навіть стартап організували - коробочка з набором заморських делікатесів по-домашньому коштує 40 доларів.
"Поки у нас чотири набори, але найближчим часом ми плануємо розширювати асортимент і вводити нові, більш складні сорти сиру, такі як камамбер, фета", - розповідає засновниця сервісу з продажу сирів Валерія Опанасюк.
Два роки тому до Росії імпортували 500 тисяч тон закордонних сирів. Нині ж західні сири з меню зникли, а ось вітчизняне виробництво зросло на чверть. Хоча і вибір небагатий, проте своє, не вороже.
"Основна проблема в тому, що фахівців з сироварів вкрай мало. Тому необхідно знайти, де навчитися. Тому зараз, як гриби, ростуть школи сироваріння. І плюс знайти, де справляють гарне молоко", - розповідає власниця онлайн-крамниці сиру Ольга Лазарєва.
Скасовувати ембарго Кремль не збирається, тому хитрощі простих росіян - це не жарти. Доведеться гурманам опановувати домашні рецепти класики світової кухні.