На кулінарному "Оскарі" українці створюють скульпутри із шоколаду [ Редагувати ]
Цього тижня у Франції зберуться найкращі кухарі світу. Вихідними там стартує найпрестижніший конкурс кондитерів, "Оскар" у світі високої кухні.
За два дні кожна команда має приготувати три їстівні скульптури, 4 торти, 5 кексів, майже сотню цукерок та ще кількадесят різноманітних смаколиків. Українські учасники вже у Парижі. На останньому тренуванні перед вильотом побувала наша Наталія Савченко.
Це не кольорове скло і не пластик. Це 12 кілограмів цукру, перетворені українськими кулінарами-чарівниками на справжній витвір мистецтва.
Півроку тому, коли вони тільки починали готуватися до чемпіонату, то удвох збирали такий "тортик" більше доби. Зараз вистачає шести годин і зусиль лише одного майстра. Інший тим часом створює ще одну скульптуру - з шоколаду.
"Тема - це шлях художника. Вибирали ми її спільно з Лізою. І напевно кожен кондитер частково є художником", - говорить Олександр Бражевський учасник української команди на "Mondial des arts sucres!".
На конкурсі у Парижі кожна хвилина буде на вагу золота. Протягом 20 годин конкурсанти мають зробити три скульптури з шоколаду, карамелі та пастилажу, три види цукерок по 30 штук кожного, 4 антреме-тортів та 5 гатовояжкексів. А на додаток ще й 20 тарілок різноманітних ресторанних десертів, на замовлення журі.
Тому в арсеналі майстрів можна побачити такі нетрадиційні для кулінарії інструменти, як будівельні фени, вентилятори та охолоджувальні спреї.
Українська команда готує до чемпіонату насправді високу кухню. Метр-двадцять - висота скульптури з цукру. Майстри кажуть - могли б зробити і вище, але в кондитерському мистецтві - власні канони краси.
"Скульптури ми не пробуємо. Ми просто дивимося на них - оцінюємо наскільки правильно вони зібрані, як багато там використано всіляких технік. Всі зважується. Торт, який вони подають - максимум кіло-двісті. Якщо буде перевага - кондитери неправильно прорахували. Будуть зніматися бали", - говорить Катерина Крижанівська, член жюрі від України на "Mondial des arts sucres!".
Вразити жюрі буде непросто. Адже на конкурс приїдуть кращі кулінари з 16-ти країн світу.
"Зараз найбільша тенденція - це яскравість, гарний колір, насиченість", - говорить Олександр Бражевський, учасник української команди на "Mondial des arts sucres!" тенденції
Змагання кондитерів - це своєрідний спорт. Тут є і судді, і команди, і правила, і навіть трибуни, вщерть заповнені вболівальниками. Але Олександра Бражевського та Єлизавету Глинську, які представляють Україну, це не лякає. Обоє мають досвід. Олександр асистував чемпіонам, а Єлизавета навчалась - після перемоги в популярному кулінарному шоу України.
"Я вражений як швидко прогресує кондитерське мистецтво в Україні. Зараз еліта - це Франція та Японія. Але Україна має всі шанси незабаром долучитися до когорти найкращих", - говорить Гі Бержамен, тренер української команди, чемпіон Франції з шоколаду.
Змагання стартуватимуть у п'ятницю, втім наша команда вже у Парижі. Конкурсанти мають 5 днів, щоби підготувати пастилаж - спеціальне цукрове тісто для скульптури. Українці беруть участь у чемпіонаті вже увосьме. Поки найвища нагорода - це бронза 2010.