Вихід з ЄС може вдарити по британським пекарням [ Редагувати ]
Як не дивно, але жертвою "Брекзіту" можуть стати традиційні корнуельські булочки. У чому причина - розкажуть наші журналісти.
Традиційна корнуельська випічка - візитна картка регіону. Приблизно 120 мільйонів булочок випікають тут щороку. Для начинки пекарі використовують м'ясо та овочі. У тісто їх загортають власноруч.
"Це - м'ясо, яке йде в булочку, нарізане маленькими шматочками. Так воно краще приготується. Є картопля і бруква, тут ви можете побачити невелику різницю в кольорах. І ось цибуля", - демонструє директор пекарні Джон Берд.
Джон, як і решта британських пекарів, мусить дотримуватися в роботі європейських норм, хоч і вважає їх не зовсім доречними. Тож кілька разів на рік возить свою випічку на перевірку в лабораторії.
Це вимагає не лише обтяжливої паперової тяганини, а й значних витрат. До того ж, на думку виробника, чиновники у Брюсселі не мають встановлювати правила. Вони за сотні кілометрів і не знають британських реалій. Джон голосуватиме за вихід Британії з ЄС.
"Наша випічка нікому не може нашкодити, оскільки всі булочки печуться цілу годину при температурі 200 градусів. Та поки що ми все одно повинні дотримуватися всіх європейських стандартів, замість того, щоб підійти до справи зі здоровим глуздом", - наголошує Джон Берд.
Інші виробники вважають, що ЄС навпаки - допомагає їм. Наприклад, захисти право на автентику. У 2011 ЄС надав місцевій випічці статус захищеності. Пекарі переймаються, що після Брекзіту корнуельські булочки його втратять. Тоді виготовляти їх зможе будь-хто, не дотримуючись усіх традиційних норм. Так випічка перестане бути не лише істинно британською, а і якісною.
"У Корнуелі заробляють понад 65 мільйонів фунтів на випічці. Їй понад 200 років. Навіщо цим ризикувати? Багато часу пішло на те, щоб її захистити і не дозволяти людям у всьому світі копіювати її, а називати лише "корнуельською", - пояснює директорка пекарні Меріон Симондз.
Корнуельські булочки - їжа шахтарів 19 століття. Ця випічка пережила місцеву індустрію видобутку міді та олова. Корнуельці сподіваються, що, незважаючи на результат референдуму, їхня національна страва збереже славу свого краю.