Австралія не може виробляти якісне вино через глобальне потепління [ Редагувати ]
Австралія через глобальне потепління більше не може виробляти якісне вино. Виноградники в спеку сохнуть, збирати ягоди не встигають, втрачають врожаї та покупців. Як борються з бідою, розкажуть наші кореспонденти.
Винороб Джастін Джаррет намагається адаптувати свої технології до нових погодних умов.
"Я дійшов висновку, що здатність ґрунту тримати вологу залежить від вмісту в ньому вуглецю. Чим його більше, тим довше земля зберігає вологу. Тобто у спекотні періоди вуглець дасть змогу рослинам вбирати заощаджені запаси води", - каже винороб Джастін Джаррет.
Середня температура в регіонах, де вирощують виноград, за 100 років зросла на півтора градуса. Вирішити цю проблему можна завдяки пересадженню винограду вище в гори, там прохолодніше. Але винороб Джеймс Світеппл вирішив піти простішим шляхом.
"Біля мого виноградника росте багато трави. Я її не кошу. Коли сезон видається дощовий, у ґрунті збирається багато вологи, її вистачає надовго", - каже винороб Джеймс Світеппл.
Однак, у деяких регіонах ситуація просто катастрофічна. Деякі сорти винограду вже відмирають. Сезон збору спілих ягід дуже короткий, вони швидко псуються. Дехто зриває ще зелені грона, але від цього якість вина погіршується.
"Світу не потрібні дешеві сорти, нині є попит на вина преміум-класу, з багатим ароматом. Такий продукт ми продаємо в Китай, у Європу. Це продукт високої якості. Нам просто невигідно вирощувати прості сорти для простих вин", - наголошує винороб Петер Хедберг.
Вчені прогнозують, що 70% виноградників Австралії стануть непридатними вже до 2050. А це означає, що ціла галузь економіки скоро може припинити своє існування.