Отруєння шаурмою: кіоски с фаст-фудом будуть перевіряти [ Редагувати ]
Кількість отруєних шаурмою продовжує зростати, на сьогодні їх уже 70. Після цього випадку київська влада попередила - на всі кіоски з фаст-фудом чекають рейди з перевірками. До речі, в столиці немає жодного легального МАФу з шаурмою, адже дотримувати санітарних вимог у таких місяцях просто неможливо. Катерина Сривкова про реалії вуличної їжі.
Дедалі більше людей звертаються до лікарень із симптомами отруєння після перекусу вуличною шаурмою. Наразі повідомили про 70 постраждалих, 60 із них - ушпиталили. Серед потерпілих одна вагітна та десятеро дітей. Відомо, що хворі отримують належне лікування, частину вже навіть виписали додому. Результатів медичних експертиз поки що немає, та попередній діагноз у всіх - сальмонельоз.
"Скорее всего, и по клиническим данным, и по эпидемологическим, и есть уже первые бактериологические данные - это все-таки действительно сальмонельоз. Скорее всего, один поставщик, инфицированное мясо, которое пошло по разным точкам", - розповідає Юрій Жигарєв, лікар-інфекціоніст.
Лікарі припускають, що причиною отруєння стала інфікована курятина. Вже встановлено, що всі точки продажу отруйної шаурми належали одному власникові.
"Встановлено, що це один суб’єкт господарювання, який здійснював продаж даного продукту. Далі по ланцюгу будуть проводити обстеження постачальника, безпосередньо осіб, які готували дані брикети з шаурмою, і далі будуть застосовувати усі санкції відповідно до чинного законодавства", - розповідає Олег Рубан, голова Держпродспоживслужби України.
За даними Держпродспоживслужби, у кіосках немає ані водопостачання, ані каналізації, а це унеможливлює дотримання елементарних правил гігієни. Влада вже працює над створенням робочої групи, яка найближчим часом влаштовуватиме рейди по міських точках продажу вуличного фаст-фуду.
"Жодного дозволу, жодного у місті Києві, на надання послуг громадського харчування з малої архітектурної форми у місті Києві не надано жодною службою, жодним управлінням. І ці всі суб’єкти господарювання, вони є поза законом", - розповідає Олександр Овчаренко, перший заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби в місті Києві.
"В большинстве действительно нет вообще не то что водоотвода, а водоподвода. То есть этому продавцу даже руки мыть нечем. Я просто иногда хожу и думаю: они вообще когда-нибудь эти руки моют?", - коментує Юрій Жигарєв, лікар-інфекціоніст.
Аби вберегтися від отруєння в спеку, лікарі рекомендують якомога частіше мити руки, купувати лише перевірені харчі й зберігати все в холодильниках.