В Україні продукти подорожчали на 90% [ Редагувати ]
За рік в Україні здорожчало майже 90% харчів. Найбільше додали в ціні "борщовий набір" та м'ясо. У чому причина тотального подорожчання та якими будуть цінники вже після новорічних свят? Розбиралася Любов Кукла.
"Менше людей в цьому році, чим було в тому році".
"Звичайно, все дорожає. Нє дєшєвєєт нічого".
І продавці, і покупці - нарікають усі! В країні тотальне здорожчання!
"Звичайно, клієнтів поменшало".
Звісно, поменшало! Адже ціни - ростуть. А зарплати та пенсії - ні.
"Немає у людей грошей. Люди збідніли".
Збідніли. Втім, паски доведеться затягнути ще більше! Адже за рік харчі подорожчали майже на 90%. І найбільше - "борщовий набір".
Три літри борщу за 100 гривень! Саме про такі космічні суми говорять експерти, адже майже усі продукти цьогоріч здорожчали в рази. Окрім, хіба що, цукру та яблук.
Експерти з цього приводу навіть жартують і так звані "ліки" від депресії пропонують.
"Є два продукти, які окремо - це цукор та яблука - нічого не говорять, але якщо ми їх поєднаємо, то це буде самогон", - говорить Олексій Дорошенко, директор Української асоціації постачальників торговельних мереж.
Та жарти - жартами. А що насправді з цінами - перевіряю особисто.
"Картопля у нас от 8 гривень до 10 гривень. Смотря, яка картополя. Бурячок у в прєдєлах так же 8-10, так же і морковка. Ну, морковка трохи дорожче. Цибуля, цибуля - це вообще шось із нею таке не понятне", - говорить Ірина, продавець.
Звісно, адже цибуля цьогоріч подорожчала аж на 135%! І причина начебто - дефіцит.
"Цибуля подорожчала на 135% за рік. Що стосується моркви так і капусти - вони подорожчали більше, ніж на 60% за рік. Буряк - плюс 30%. Ну і якраз останнім продуктом, який найменше дорожчав, це була картопля", - говорить Олексій Дорошенко, директор Української асоціації постачальників торговельних мереж.
Та почесне перше місце традиційно - за м'ясом.
"Смотря яке м'ясо і на що. Середня ціна - без кісточки від 100 гривень. Саме шикарне м'ясо - 150 гривень", - говорить Інна, продавець.
Курятина трохи дешевша. Але й такі ціни не кожному по кишені.
"Покупців зменшилося. Можливості клієнта дуже зробилися, якщо людина брала в мене, наприклад, 5 кілограм м'яса, зараз бере 2 кілограма. А та людина, яка брала 2 кг в тиждень, тепер бере кіло раз у два тижні", - говорить Інна, продавець.
Здорожчали і яйця. Щоправда, сезонно.
"Яйця в нас, звичайна ціна - за домашні яйця 40 гривень десяток".
Втім, експерти кажуть: з кожним роком ціни все більше нагадують європейські. А от доходи залишаються українськими.
"Ви розумієте, які гойдалки взагалі у нас на продукти відбуваються? В нас овочі вже коштують стільки ж, скільки коштують овочі у країнах східної Європи", - говорить Олексій Дорошенко, директор Української асоціації постачальників торговельних мереж.
В чому причина? Аналітики переконують, чинників багато. Та найголовніший - традиційні валютні танці.
"За рахунок того, що ми з вами звикли до таких от гойдалок, ми будемо бачити, що ціни досить часто спочатку йдуть догори, а потім вони стрімко падають", - пояснює Олексій Дорошенко, директор Української асоціації постачальників торговельних мереж.
А такі "гойдалки" аж ніяк не ознака достатку та стабільності. Про які українці так мріють, перебуваючи на, так званій, примусовій "дієті".