У США робота навчили готувати піцу у промислових масштабах [ Редагувати ]
300 піц за годину. На технологічній виставці у Сіетлі показали робота, який може замінити цілу армію справжніх піцайоло. Як працює диво-машина - знає Ольга Жидецька.
Ось він, ідеально зосереджений, точний і охайний кухар майбутнього. Автомат чітко одна за одною змащує розкачані пластини тіста соусом та розкладає начинку. Потужність такого агрегату, здатного працювати без перерв і перекурів - 300 піц на годину. Щоправда, без допомоги людини йому не обійтися.
"Це перша система такого типу, яка повністю збирає піцу сама - від початку до кінця. Спершу тісто, потім - соус, сир, нарізані складові начинки. Єдине, чого він не робить - не вимішує тіста й не випікає", - говорить Клейтон Вуд, розробник піца-робота.
Відвідувачі технологічної виставки в Сіетлі із захватом стежать за роботою автоматизованого піцайоло. І зауважують його кулінарні витвори на смак не гірші за ті, що зійшли з рук людини.
"Чудово, справді дуже смакує. Я б взагалі не сказала, що це зробила машина", - говорить Гізер Кентербері відвідувачка виставки.
"На вигляд доволі апетитно. Дайте-но скуштувати. Неймовірно вишуканий смак. Хрустка скоринка і начинка - просто відмінні", - говорить Браян Френк, відвідувач виставки.
Приглядаються до розробки і власники піцерій. Адже невтомний автомат на кухні - слушна нагода заощадити кошти та обслужити більше клієнтів.
"Тримаючи невеличкий ресторан, ти завжди думаєш про якусь "родзинку" - чим виділитися з-поміж інших. Такий автомат дозволить нам конкурувати з більшими мережами: стати масштабнішими й грати на тому ж рівні, що й вони. І ми цьому дуже раді", - говорить Аарон Робертс, директор піцерії.
Винахідники робота впевнені, у їхнього дітища велике кулінарне майбутнє. Адже тільки в Сполучених Штатах налічується 76 тисяч піцерій. І новітньою технологією вже зацікавилися потенційні покупці з усього світу.