Заради життя: в Ужгороді влаштували благодійний фестиваль пряників [ Редагувати ]
Казкові будиночки, мишенята, ялинки, олені, і все це - з пряників. Ужгородців протягом трьох днів частували солодкими витворами мистецтва на фестивалі пряників.
Там відкрили медове містечко, хатинки якого продавали з молотка на аукціоні. І все - аби допомогти у лікуванні маленькій дівчинці з Закарпаття.
Ось цей будиночок Анна готувала близько трьох днів. Казковий дім створений з пряників. Спочатку випекла стіни, згодом дах. У будівельно-кухарській справі, дівчина не новачок, однак каже, звести пряниковий будиночок робота доволі клопітка.
"Найважче скласти, саме найважче. Кожна деталь окремо розмальовується і потім разом все скріплюється густим глазуром", - розповідає Анна Данилова, учасниця фестивалю "Закарпатський пряник".
Оселилися в її домі каже добро та злагода. Їх же, везуть, разом з подарунками, у солодких санях, які приготувала Таміла.
"Тут вони між ялиночок, серед лісу, їдуть до своїх діток, яким планують розвести подарунки", - показує Таміла Машкаринець, учасниця фестивалю "Закарпатський пряник".
"Пряникове містечко" в Ужгороді створюють місцеві кулінари вже третій рік поспіль. Всі роботи унікальні. Цьогоріч на солодких вулицях казкових будиночків більше сотні. Всі вони - лоти благодійного аукціону. Кошти з продажу передадуть на лікування Марійки Пенченко. Вона має вроджені вади внутрішніх органів.
"Це найбільше кількість за три роки. Кошти від продажу всіх цих будиночків підуть на лікування цієї маленької дівчинки Маші - вона зараз находиться на лікуванні в Італії", - зазначив Олександр Ляхін, організатор фестивалю "Закарпатський пряник".
На фестивалі відкрили ярмарок. Майстрині охоче діляться рецептом солодких шедеврів.
"Головним інгредієнтам цього - є мед, звичайно. Масло, також додаєте соду, цукор, ви це все нагріваєте - воно збільшується в масі і коли трошки охолоне - ми додаємо меланш і потім замішуємо борошном. І також, звичайно, це прянощі", - ділиться секретами Оксана Добош, учасниця фестивалю "Закарпатський пряник".
Руками місцевих кулінарів пряники перетворюються у справжні витвори мистецтва. Гарні, ароматні та смачні, переконують ті хто вже посмакував ними.
"На вигляд, дуже красиві!", - говорить Мар'яна Русин, учасниця фестивалю "Закарпатський пряник".
"Натрій хороший - пряничник хороший!", - наголошує Олеся Рибалко, учасниця фестивалю "Закарпатський пряник".
Долучилися до благодійності і діти.
"Я тут, самі бачите, пряники продаю. Оцей - я пекла, цей - з мамою пекла, цей у школі робила, а цей - дома робила. Тут у перемішку", - показує Аліса Сидорин, учасниця фестивалю "Закарпатський пряник".
Пряник на Закарпатті, розповідають місцеві знавці, десерт традиційний. Медовий рецепт привезли переселенці з Німеччини. В музеях області зберігаються форми, якими користувалися 300 років тому. Страва ця була не тільки святкова, а ще й містична, адже пряники використовували і для ворожіння.
"Зберігаються трафарети, з яких штампували із пряничної маси пряники. Це - один з них. Форма класична. До речі, його різали на шматочки, а в середину клали знамениті записочки, або фігурки і проводили гадання - і на Андрія і на Різдво", - розповідає Федір Шандор, краєзнавець.
Імбирно-медові аромати розносились Ужгородом протягом трьох днів. Розпродали всі будиночки пряникового містечка. Скільки грошей зібрали, організатори ще не знають. Проте, сподіваються, що зароблені кошти допоможуть Марійці успішно завершити лікування.