У Харкові провели міжнародний конкурс кулінарів [ Редагувати ]
Майстри кулінарії цими вихідними зібралися в Харкові на міжнародному конкурсі. Володар медалей олімпійських кулінарних ігор і шеф-кухарі зі Словенії, Італії й Хорватії ділилися секретами на майстер-класах та оцінювали спроби студентів.
На очах у публіки майбутні бармени змішують коктейлі. Спершу класичні:
"История этого коктейля связана с графом Оливье де Никроль, который был очень падкий на крепкий алкоголь, он никогда не боялся экспериментировать".
Потім - авторські. Учасники імпровізують і представляють свої напої. Члени журі дегустують і оцінюють спец-ефекти. Студентські роботи журі оцінює високо. І вказує, до чого треба прагнути справжньому профі.
"Для меня, бармен - прежде всего, это как пастор. Это единственный человек в ресторане, с которым можно общаться на любую тему. А если у бармена есть вкус, он знает, какие коктейли готовить под какое настроение - ну, это вообще высший пилотаж", - зазначив Дон Давід, кулінарний суддя.
Учасники визнають - найважче було перебороти хвилювання.
"Выступить. Руки трясутся, нервничаем, волнуемся. А так ничего сложного. Мы постоянно в этом - знаем, что надо, какая последовательность этого всего", - зізнається Руслан Четверяков, студент Харківського торговельно-економічного коледжу.
Чимало зусиль доклали й для створення власних рецептів напоїв.
"Бывает, ты сидишь неделями и думаешь насчет одного коктейля - создаешь, прорабатываешь, делаешь несколько попыток, не всегда получается", - розповідає Іван Канцедал, студент Харківського торговельно-економічного коледжу.
На майстер-класі із середземноморської кухні, який проводили шеф-кухарі зі Словенії, допомога перекладачів не знадобилася. Кулінарам усе зрозуміло.
Майбутні технологи харчового виробництва на професіоналів дивляться, затамувавши подих. Кажуть - гуру залюбки діляться своїми секретами.
"Если спрашивать, то они все будут отвечать. Все свои секреты они раскрывают", - зазначила Ганна Побединська, студентка Харківського торговельно-економічного коледжу.
Головні нюанси кулінари розкривають одразу, ставши до столу: готувати треба з продуктів своєї країни, бажано сезонних, з усмішкою і в доброму гуморі - тоді й страви смакуватимуть людям.