Збір врожаю в умовах пандемії: до Німеччини прибувають перші сезонні робітники [ Редагувати ]
Збір врожаю в умовах пандемії. У Німеччину прибувають перші сезонні робітники з країн Східної Європи. Попри карантин, німецький уряд зробив для них виняток і відкрив кордони.
Відводите ніж назад і підкопуєте. І так, щонайменше, тричі.
Фермер Андреас Трімборн проводить короткий інструктаж для своїх помічників. Цього року збирати врожай спаржі йому допомагають не сезонні робітники, а студенти.
Андреас Трімборн, фермер:
Ми нікого спеціально не шукали працівників і не давали про це оголошень. Молоді люди самі запропонували нам допомогу. Тож ми подумали: чому б і ні? Щоб не перетворювати збір врожаю в марафон, запропонували їм працювати спочатку кілька годин на день, а потім поступово збільшувати тривалість роботи до чотирьох чи шести годин.
Студенти збирають спаржу охоче. Поспілкуватися з друзями на свіжому повітрі, в умовах карантину - це справжня розкіш.
Нільс, студент:
Працювати на сонці приємно. Рухаєшся, а не сидиш удома.
Помічників наразі шукають багато німецьких фермерів. Зазвичай на збір врожаю до Німеччини приїжджали 300 тисяч сезонних робітників - переважно, з Польщі та Румунії. Цього року через пандемію коронавірусу і закриті кордони їх буде втричі менше.
Щоб врятувати врожай німецький уряд навіть послабив карантинні обмеження і зробив виняток для сезонних робітників. У квітні і травні чартерними рейсами в Німеччину прибудуть 80 тисяч працівників, які допоможуть місцевим фермерам. Усі - з тих країн Східної Європи, які входять до Євросоюзу.
Перші літаки з Румунії вже сіли в аеропортах Берліна, Штутґарта та Дюссельдорфа. А урядовці розповіли журналістам, як сезонні робітники працюватимуть в умовах карантину.
Юлія Кльокнер, міністр сільського господарства Німеччини:
По прильоту кожен пройде медичну перевірку. Її результати ми передамо відповідним службам охорони здоров'я. За транспортування відповідатимуть аграрні підприємства - вони мають перевезти людей до місця призначення з дотриманням карантинних норм, невеликими групами. Робітники, які прибули разом, перші два тижні і працюватимуть разом.
Перші два тижні, на час інкубаційного періоду хвороби, сезонним робітникам буде заборонено залишати територію аграрних підприємств. Забезпечуватимуть їх продуктами й речами першої необхідності фермери-працедавці. Вони ж повинні подбати і про безпечні житлові умови. Розмістити своїх помічників так, щоб в одній кімнаті проживало не більше як по двоє людей.