Симптоми COVID-19: чому хворі на коронавірус втрачають нюх та смак [ Редагувати ]
Втрата нюху та смаку - один з найпоширеніших симптомів коронавірусу. Чому COVID-19 атакує саме ці рецептори? І коли повертається здатність ідентифікувати запахи? Наші кореспонденти поспілкувалися з лікарями та з пацієнтами, які вже перехворіли на коронавірус, і ось що з'ясували.
Найбільш поширеними симптомами коронавірусу є підвищена температура, задуха, сухий кашель та втома. Але є ще один симптом, який відчувають більшість пацієнтів. вони практично повністю втрачають здатність розрізняти запах та смак знайомих продуктів - навіть печіння гострого перцю.
Віктор - один з тих, хто відчув на собі що таке коронавірус. А ще - що це життя без смаку та запаху. COVID-19 відключив його рецептори повністю.
Віктор Матузінський, перехворів на коронавірус:
Я банально нюхаю лимон, апельсин. Я не розумію, що це лимон або апельсин. Я приблизно два тижні не відчував ні запаху ні нюху, нічого взагалі.
І це був перший симптом коронавірусу, який відчув Віктор. Зрештою, тому він і пішов здавати тест.
Тетяна Єгорова, лікар-інфекціоніст:
Це одним з таких моментів. що є першим таким клінічним симптомом що треба запідозрити саме коронавірусну інфекцію.
А якщо у пацієнта при цьому немає нежиті та закладеності носа, то це пряма дорога в лабораторію здавати тест. Чому коронавірус атакує рецептори людини? Однозначної відповіді на це поки нема. Є припущення, що коронавірус вражає кору деяких зон головного мозку, і саме це провокує втрату нюху. Та медики запевняють: це лише версія.
Тетяна Єгорова, лікар-інфекціоніст:
Саме цей вірус, який на сьогодні вивчається і можливо він має тропність до деяких рецепторів і тому це проявляється саме таким клінічним симптомом. Зараз говорити, що саме цей вірус впливає на певні клітини - поки що офіційний даних немає.
Як і немає однозначних даних, коли ж до хворих на корону повертається здатність відчувати запахи.
Віктор Матузінський, перехворів на коронавірус:
Але все ж таки смак і запах повернувся тільки через два тижні.
Насправді, Віктору пощастило. Два тижні - це дуже швидко. Більшість пацієнтів не відчувають запахів та смаків значно довше. Дехто навіть до трьох місяців.
Сімейний лікар із Дніпра Олена Кондратенко працює з "ковідними" хворими. Каже: у багатьох людей нюх повертається частково.
Олена Кондратенко, сімейний лікар:
Начинаешь отличать уже хлеб от огурца. Но не возвращается та яркость вкуса. Вот одна пациентка говорит: я понимаю, что это хлеб, но какой - ржаной или белый, я не отличу.
Здебільшого, втрата нюху відбувається на перших стадіях хвороби. Та COVID-19 - хвороба, яка веде себе непередбачувано. Тож єдине, що зрозуміло - за перших ознак треба йти до лікаря.