Ціна карантину для бізнесу: чим загрошує локдаун для української економіки [ Редагувати ]
Але просте питання: а якщо такі обмеження не спрацюють? Це ж реалістичний варіант, якщо адаптивний карантин не дасть результату, доведеться застосовувати інструмент, який діє вже в інших країнах. Локдаун. Новини про комендантську годину у найвідоміших містах світу - не рідкість. Якщо це повториться і в нас, то як виживатимуть люди? Про ціну карантину для бізнесу - Інна Томіна.
Життя, яке завмерло. Зачинені перукарні, кафе, ресторани, спорт-зали і крамниці. І транспорт на гальмах.
Едем в Харьков. Отменили все сообщение. ЖД сообщение, авиасообщение Не можем выехать.
А ще маскова мода. Все це Україна пройшла навесні. Щоправда, локдаун пережили не всі.
Нині ж український бізнес потроху оговтується. Хоча в низці регіонів досі багато обмежень. Щоправда, влада їх дещо послабила.
Віктор Ляшко, головний санітарний лікар України:
Було знижено поріг переведення тієї чи іншої території в червоний рівень. В деяких адміністративних районах не будуть зупинятись заклади торгівлі.
Але так буде, якшо епід-ситуація не погіршиться. Інакше - життя знову поставлять на паузу. Та чи витримають її підприємці вдруге.
Анна Дерев'янко, виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації:
Вони будуть перше що робити? Переглядати штат, переглядати чи варто утримувати таку кількість людей, чи варто виплачувати такі зарплати, не то шо варто, чи можуть вони виплачувати.
Цей столичний паб славиться своїм пивом. Сюди щовечора сходились сотні людей. Але так було до епідемії. Зараз...
Очень много скисает пива.. бочки то открытые, людей мало и оно ж живое.
Хоч і з меншими доходами, аби вижити персоналу довелося швидко освоїти додаткові навички.
Вікторія, працівниця пабу:
Вчилися і мити поли, і готувати і наливати пиво.
Та попри це без скорочень таки не обійшлось Пані Поліна керує низкою закладів в Одесі та Києві. Каже, третину бізнесу довелося згорнути.
Поліна Левицька, SЕО мережі ресторанів:
Оборотность упала и посещаемость людей на 70 процентов. Скажите, как я должна выплатить людям зарплату, не быть должной за оренду? Я просто не понимаю.
Від карантину постраждала вся ресторанна галузь. І чи найбільше - бари. Бо працювати вони можуть лише до 22.
Щоб запустити після простою заклад, підприємцю в середньому потрібно 150 тисяч гривень. А такі додаткові суми не по кишені малому чи середньому бізнесу. Держава зі свого боку фінансової підтримки теж не запропонувала. Єдина надія - постійні клієнти.
Поліна Левицька, SЕО мережі ресторанів:
Они нас и спасли. Были люди, они говорят - мы перестали завтраки и ужины готовить, все равно покупаем продукты, придем к вам, мы вас хотим поддержать. Действительно люди нас поодержвали, только правительсвто не хотело.
Зараз рестораторка щодня моніторить урядові рішення і сподівається, що повторення локдауну не буде.
А експерти роблять свої невтішні прогнози - падіння економіки до кінця року не уникнути.
Олег Гетман економіст, Координатор експертних груп Економічної експертної платформи:
МВФ спочатку нам давав падіння 8 з чимось відсотків, зараз він вже переглянув на оптимістичніший сценарій дає нам 7,2. На думку економістів МВФ помиляється і більш реалістичні є прогнози Світового банку та Мінекономіки. Вони дають десь в межах 4 -5 відсотків падіння ВВП за підсумками року.
А це значить - втрати і для державного бюджету, і для бюджету майже кожного бізнесмена.
Лише ІТ-галузь та аграрії відносно безболісно пройшли ці карантинні півроку. А от у сфері авіаційного чи готельного бізнесу - третині загрожує банкрутство. Продавцям теж не солодко. Люди стали біднішими, купують менше. Так ще й на митниці перешкоди почались.
Анна Дерев'янко, виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації:
Просто затримують вантажі, намагаються підвищити адміністративним шляхом митну вартість, що знову ж таки ми розуміємо для цього це робиться, щоб отримати більше податків і сплат в держбюджет.
Та у владі пояснюють: це тимчаові негаразди. І все ж визнають: у період коронакризи підтримка бізнесу не пріоритет. Тож порятунок підприємців лише їхні проблеми.