Як відрізнити справжній мед від фальсифікату: поради досвідчених бджолярів [ Редагувати ]
Неодмінним атрибутом сьогоднішнього свята є мед. Асортимент на українських прилавках різноманітний і на будь-який смак.
Та як вибрати найкращий? І як відрізнити справжній мед від фальсифікату?
Є вже трохи нектару, скоро він буде медом!
Гречаний, липовий, акацієвий, гірський, фруктовий, лісовий - різноманітність меду просто вражає. Все залежить від місцевості та рослин, з яких бджоли нектар збирають.
Юрій Мануляк, бджоляр:
Це може бути горицвіт, первоцвіт, кульбаба, каштан, бузок, терен, кицилкульбаба, кизил - все, що цвіте у нашій місцевості. Це близько 250-300 видів рослин.
Юрій - молодий бджоляр. Пасіки тримає і в горах, і на рівнині. Про мед чоловік може розповідати годинами. Каже: цей солодкий продукт відрізняється не лише за смаком, ароматом, складом та кольором, а й за корисними та лікувальними властивостями. Найбагатший на вітаміни та мікроелементи - мед травневий.
Юрій Мануляк, бджоляр:
Він найбільше рекомендується дітям, він один з найменш алергійних і найбільш вітамінний, дуже легко перетравлюється. Будь-який натуральний мед буде корисним.
Гречаний найбагатший залізом - це добре для серця, печінки. Акацієвий - як очищаючий, найменш алергенний - малим дітям добре. Липовий - при простудах, з давніх віків.
У пана Ярослава бджільництво - це сімейний бізнес, в якому він працює вже 20 років. Мед чоловік продає на ринку в Івано-Франківську. Каже, найбільшим попитом користується липовий мед.
Ярослав Глинчак, бджоляр:
Серед іванофранківців - липа, один з найароматніших.
Від сорту меду залежить і його ціна. Нині на ринку вона стартує від 90 гривень за півлітра.
Катерина, продавчиня:
Лісовий мед - 150 гривень, падовий мед - 200, акація - 180 грн.
Бджолярі запевняють: продають лише натуральний продукт. І високу якість меду гарантують - для цього мають документи.
Ярослав Глинчак, бджоляр:
Це сертифікат пасіки - вказано, де вона, скільки сімей, відображено здоров'я бджіл. Медична служба постійно бере проби меду і виписують такий експертний висновок (показує).
Наявність таких паперів свідчить - мед перевірений і безпечний для споживання. Якщо їх немає, то краще бджолині продукти в таких місцях взагалі не купувати, - радять фахівці. Бо під виглядом меду можна придбати фальсифікат. Як його розпізнати? Є кілька традиційних способів.
Ярослав Глинчак, бджоляр:
З тих давніх методів, або той же хімічний олівець "будівель", тому що якщо робиться фальсифікат і десь є вода - просто на папір капаєте меду (головне не руками, бо вологість тіла теж впливає). Якщо синіє - то є вода, то значить - фальсифікат.
А ще якість продукту можна перевірити навіть за допомогою звичайної ложки.
Петро Яворський, лікар лабораторії ветсанекспертизи:
Я пробую на смак, колір, тягучість меду. Якщо він натуральний - на ложку намотуєте і робите кругові рухи. Якщо він не опадає відразу - ненатуральний, якщо ненатуральний - він йде грудочками і починає падати дуже швидко.
Та обрати "на око" якісний мед насправді дуже складно. Тому, якщо є сумніви, - краще віддати на перевірку у лабораторію. На Прикарпатті вони діють при двох десятках агропродовольчих ринків. Вартість такого тесту стартує від 30 гривень.
Ярослава Пилипів, лаборант:
Капаємо на призму одну каплю меду. Капнули, ми її придавлюємо герметично і визначаємо вміст води.
В натуральному меді він має не перевищувати 21 відсотка. Якщо більше - це означає, що мед зібрали незрілий і зберігатися він довго не буде. Найчастіше, застерігають в Держпродспоживслужбі, мед підробляють, розбавляючи його цукром. Та цьогоріч вони не зафіксували ще жодного такого випадку.
Лариса Шевага, заступник начальника управління безпечності харчових продуктів ГУ Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області:
Біда в тому, що бджоли несуть нектар з полів - і там, де є обробіток різними пестицидами чи розміщені пасіки вздовж дороги, там є накопичення токсичних елементів, і бджола несе о той пилок і приносить це все у вулик. Тому можуть бути перевищені рівні пестицидів і токсичних елементів.
Тому експерти радять: купуючи мед, цікавтеся місцями, де його збирали.