Як врятувати заморожені продукти без світла: поради та лайфхаки [ Редагувати ]
Звичка запасатися продуктами з'явилася під час пандемії ковіду. Забиті шухляди, холодильники чи морозильні камери - звична річ для українців і сьогодні. Та коли ворог постійно цілить в об'єкти критичної інфраструктури й вже другий рік поспіль вся Україна живе за графіком відключень світла - питання збереження продуктів стає вкрай актуальним. Як урятувати нажите та "заморожене". Лайфхаки збирала Мар'яна Мартин.
Мар'яна Мартин - кореспондентка:
Погодинні відключення електроенергії. До них ми вже звикли, власне, як і наші холодильники. Але що робити, якщо світла не буде довше. Десять годин, добу, а то і три? Як не дати зіпсуватися продуктам?
Три доби без електропостачання, у сучасному світі - це страшно навіть уявити. Але коли в країні війна, будь-який сценарій можливий.
Ще пів біди залишитися без ґаджетів чи сучасних девайсів. А от що робити з продуктами? М'ясо, риба, напівфабрикати. На що все це перетвориться без морозилки? Та ще кілька десятків років тому наші бабусі не знали, що таке холодильник.
Марія - жителька села Вільшанки:
Де зберігали? В підвалах, пивниці. Десь глибоко в землі.
Погріб підійде для овочів та фруктів. А от що робити з м'ясом?
Надія - жителька Перечина:
Тушонки робили, або засолювали так у трилітрові банки, закатували, з солі вимочували й робили відбивні ..
Тож і не дивно, чому ще з давніх-давен, старше покоління звикло запасатися сірниками та сіллю. До речі, саме сіль допоможе зберегти й рибу. А ще чудовим холодильником слугує криниця.
Надія - жителька Перечина:
Знаєте, такі були 3-літрові. Їжу зав'язували за вірьовку та опускали в колодязь, там же холодно при воді.
Це згодиться, якщо ви живете в приватному будинку. А от якщо багатоповерхівка, ще й влітку?
Мар'яна Мартин - кореспондентка:
У соціальних мережах можна знайти різноманітні лайфхаки на цю тему. Ось до прикладу, користувачі пишуть, що м'ясо можна помістити в олію. Буцімто вона повністю витіснить повітря, і заморожений продукт не буде танути. Цікаво, спробую перевірити.
Беру контейнер. Наливаю олію. Занурюю шматок яловичини. І чекаю. Щоб не гаяти час, вирішила піти похімічити на тему холоду в Ужгородський виш. Що порадять науковці...
- Добрий день, Готові експериментувати? - Готові. - А ви? Теж. - Тоді одягайте халат.
Але хіміки, одразу мене розчаровують.
Степан Мільович - доцент кафедри екології та охорони навколишнього середовища УжНУ:
- Що нам потрібно для того, щоб створити холод? - Слід розуміти, кращого ніж електроенергія ще не придумали.
Та все ж один безпечний метод створити холод є.
Степан Мільович - доцент кафедри екології та охорони навколишнього середовища УжНУ:
У нас на столі нітрат калію, який використовують як добриво, і при розчиненні даної солі проходить поглинання тепла, що там чиста вода, дистильована, у нас температура на цей момент 20, 9 градуси Цельсія, чим більше солі, тим воно більше буде охолоджуватися...
Температуру води вдалося знизити на майже 10 позначок. Ну, але така температура довго не тримається. Бачу діжку з крапленим азотом.
Сергій Сухарев - завідувач кафедри екології та охорони навколишнього середовища УжНУ:
Можемо його зараз взяти використати, придумати якийсь холод. Ну, в ідеалі скраплений азот. Температура менше ніж 170 градусів. Розумієте, що це дуже холодно. Безумовно відкривати ми зараз не будемо. Це небезпечно. Тому що при такій температурі, потрапляння на будь-яку поверхню - це будуть опіки… Це використовується виключно в наукових цілях.
То може сухий лід?
Степан Мільович - доцент кафедри екології та охорони навколишнього середовища УжНУ:
Якщо цю субстанцію ми поставимо у холодильник, то це небезпечно у великих кількостях, оскільки він зразу переходить при підвищенні температури у газоподібний стан. Він сам не є шкідливим, але він є важчим за повітря, і буде витісняти повітря, але на відкритих приміщеннях, раніше так зберігали морозиво.
Але, вдома таке використовувати небезпечно. Тож науковці радять нам найпростіші безпечні варіанти.
Сергій Сухарев - завідувач кафедри екології та охорони навколишнього середовища УжНУ:
Найпростіше - це звичайні ПЕТ-пляшки, взяти, наприклад, молоко, не порошкове, налити 2 третини пляшки, заморозити попередньо, і такий холод буде зберігатися в середовищі ізольованому від довкілля добу-півтори.
Такі пляшки з замороженим молоком можна помістити до прикладу у саморобний контейнер з пінопласту. Продукти ще можна замотати у фольгу. А ми повертаємося перевірити, що там з моїм м'ясом в олії...
Мене не було вдома близько 6 годин. Дістаю. М'ясо повністю розморозилося…
Що ж маю готовий шматок для борщу. Йду готувати, і все ж таки, продовжую сподіватися, що ні фольгу, ні сіль не доведеться застосовувати, принаймні для порятунку харчів.