На Івано-Франківщині вирощують спаржу в промислових масштабах [ Редагувати ]
В Україні вирощують дедалі більше спаржі. Колись екзотичний продукт, який асоціювався переважно з високою кухнею та ледь не з французькою аристократією, тепер виробляють численні фермерські господарства в Україні. До повномасштабної війни дві третини плантацій були зосереджені на Херсонщині. Зараз вони скрізь. Особливостями спаржевого бізнесу на Прикарпатті поцікавилася Жанна Дутчак.
Ця ділянка має восьмий рік, там ділянка 12 із половиною гектарів - має рік, і там є ще площі, мають четвертий рік.
Фермер Володимир показує свої плантації спаржі. Близько двадцяти гектарів у селі Конюшки. Нині це найбільше за площею господарство на Прикарпатті. І єдине, де вирощують спаржу в промислових масштабах.
Цей пагін - це те, що ви бачите в супермаркетах, магазинах, на ринках купляєте, вона така є доброю для збору, висота має бути в районі 25 сантиметрів.
А починалося все вісім років тому із невеличкої ділянки, розповідає чоловік. Спаржу він спершу садив суто для власних потреб.
Ми самі вегетаріанці, не вживаємо м'яса. І хотіли щось в раціоні різноманітне мати. Читав за спаржу. І побачив, що вона цікава. І вирішив собі посадити.
Тоді спаржа лише почала завойовувати вітчизняний ринок. А більшість українців сприймали її як екзотичний овоч. Володимира ж цей напрямок овочевого бізнесу одразу зацікавив.
Володимир Тимків, фермер:
У інших країнах, де вона вже купу років, Франція чи Голландія, вони знають, що це має бути. Думаю, у нас через якийсь період таке саме буде.
Степан Вінтонович, заступник директора департаменту агропромислового розвитку Івано-Франківської ОВА:
Ще пару років тому важко було повірити в те, що вона у нас буде розповсюджена. Чоловік впертий в хорошому значенні цього слова, і довів, що ця культура успішно культивується на теренах нашої області.
Володимир першим на Прикарпатті почав вирощувати спаржу на продаж. Посадкові площі постійно збільшує. Починав із півтора гектара, а торік дійшов майже до двадцяти. Нині в асортименті спаржа із двома видами пагонів - зеленими й фіолетовими.
Володимир Тимків, фермер:
Під білі наші ґрунти не підходять. Для білих пагонів мають бути супіщані, тобто легкі.
Навесні культура двічі потерпала від заморозків, розповідає Володимир. Втім, врожай вдалося зібрати доволі хороший - близько трьох тонн з гектара.
Коли йдуть весняні заморозки, то все, що було на горі, сам пагін змерзає. І ми їх повністю зрізаємо. Але сам корінь має багато точок росту, і нові пагони, які є знизу, починають виростати. То в спаржі може змерзнути лише верхня частина, але втрачається значна частина врожаю.
Весь врожай фермер реалізує через інтернет по всій країні. В планах - уже наступного року вийти на прямі постачання в супермаркети.
Володимир Тимків, фермер:
Зараз нас багато знають і самі дзвонять люди й забирають.
Вирощування спаржі - недешева справа, каже Володимир. Для закладання одного гектара треба приблизно пів мільйона гривень. А перший урожай з плантації можна збирати тільки на третій рік. І роблять це винятково вручну. А ще сезон спаржі доволі короткий. Звідси й така висока ціна на продукт.
Володимир Тимків, фермер:
Це такий бізнес, який треба почекати, а не як із зерновими, посадив - зібрав. Піднялася ціна, якщо порівнювати із минулими роками. Якщо ми починали її вісім років тому продавати за 150 гривень за кілограм. А цей рік десь 350 за кілограм.
І хоча ціни кусають - цей овоч українці з кожним роком купують дедалі активніше.
Володимир Тимків, фермер:
Вона смачна, якщо брати по харчових властивостях - вона малокалорійна. Хто займається спортом чи хоче похудати, то вони її вживають.
Ґрунти Прикарпаття добре підходять для вирощування спаржі. А тому все більше місцевих фермерів цікавляться цією культурою, розповідають в профільному департаменті.
Степан Вінтонович, заступник директора департаменту агропромислового розвитку Івано-Франківської ОВА:
Культура завойовує, свідченням того є поява навіть у нас на ринку Івано-Франківська. Ця культура появилася у свіжому вигляді. І наші фермери окремі пробують саме її вирощувати. Єдине у них побоювання - на рахунок збуту. Тому ми закликаємо фермерів наших кооперуватися, щоб могли формувати партії, які можна реалізовувати в торговельну мережу.
Планує вдвічі збільшити площі під спаржу вже через рік і Володимир. Й стати одним із лідерів з її вирощування не лише на Прикарпатті, а й на заході країни.