Ціни на овочі та фрукти б'ють рекорди: що подорожчало [ Редагувати ]
Запастися вітамінами на зиму дедалі дорожче. Сезон овочів та фруктів у розпалі, але ціни кусаються. У лідерах цього року - огірки та молода капуста. Помідори не набагато їм поступаються. Що відбувається з врожаєм та його реалізацією? Наша кореспондентка Олена Логінова вирушила на один зі столичних ринків поспілкуватися з продавцями та покупцями. А також спеціально відвідала одну з теплиць на Київщині, щоб дізнатися від самих виробників, чому їхня продукція здорожчала? Дивімось.
Сезон овочів та фруктів ще у самому розпалі. Ми звикли, що у цей час ціни зазвичай падають, але не цьогоріч, бо їхня вартість залишається високою. Ми на одному з київських ринків подивимось, які ціни та вибір.
І спершу ідемо по овочі. Ажіотажу на ринку немає. Проте покупців багато біля прилавків з помідорами, картоплею, цибулею. Люди кажуть, вибір хороший, але ціни "кусаються", тож доводиться економити.
В основному овочі й фрукти купляю на ринку. Але скажу, що дуже дорогі, і тому завжди думаєш, що взяти: чи овочі, чи продукти інші, дуже ціни підскочили.
Огірки дуже дорого, не знаю, чому. Огірки не купую, купую кавуни. Купую, що дешевше.
Валентина продає овочі, які вирощує на власній ділянці на Чернігівщині. Каже: в неї все домашнє, українське.
Валентина, продавчиня:
Помідори по 50, по 60, по 70 грн. Картопелька від 10 грн до 30. Цибулька в цьому році гарна, по 20 грн.
- А що ви можете сказати про ціни? От помідори, огірки тримаюся в ціні, не дивлячись на те, що сезон, вони дорогі, чому? - А огірки в цьому році - їх нема. В цьому році жара була, вони згоріли всі. Поливали їх і вдень, і ввечері, два рази в день поливали - все одно нічого не дає.
Огірки серед лідерів здорожчання цього сезону, кажуть експерти. У порівняння з минулим роком, їхня вартість зросла в середньому на 25%. Приміром, на ринку їх продають за 60-70 грн за кіло. А от з іншими овочами борщового набору ситуація набагато краща і майже не змінилася.
Олег Пендзин, експерт з економічних питань:
Огірок і молода капуста, дійсно, ріст більший, ніж торішній, це пов'язано з аномальною спекою, яка була. І однозначно ми маємо результат зростання цін. Все останнє є дешевше минулорічного, причому дешевше на 10%, на 12%, на 15%. І буряк молодий, і картопля молода, відносно молода вже, цибуля поки що більш-менш в ціні тримається дешевше минулорічної.
А от чому такі дорогі помідори? Великі домашні томати правлять в середньому за 50-60 грн. Найдешевший варіант сливка - 30 грн. Чи виправдана така ціна у розпал сезону? Давайте зробимо з вами маленьку "паузу" і вирушимо на Київщину. Подивимось, як вирощують помідори місцеві господарства.
Ось такі помідори вирощують в одній з теплиць на Київщині. Тут майже 1000 кущів і 4 сорти. Ось такий жовтий, сливка, червоний і ось цей сорт "волове серце". Його вирощують тут протягом багатьох років. Ось помідорчик якраз дозріває.
Ігор Костяний - власник теплиці. Чоловік займається вирощуванням помідорів, цибулі та зелені вже протягом 20 років. Вирощену продукцію реалізовує в основному на ринках або на опт.
Пане Ігорю, ми бачимо, що ось такі гарні помідорчики вже дозрівають в теплиці. Розкажіть, який взагалі врожай на помідори?
Ігор Костяний, власник теплиці:
У цьому році, дякувати Богу, врожай дуже гарний для того, щоб отримати такий врожай на помідори. Як ви бачите, прийшлось докласти дуже багато зусиль. Розсаду треба вирощувати в теплій теплиці, яка повинна опалюватися, потрібно для цього опалення. Для цього потрібний ресурс, для того, щоб опалювати, тому що котли стоять твердопаливні.
Ігор каже: виростити хороший український томат тепер стало дорого.
Олена Логінова, кореспондентка:
Пане Ігорю, якщо хороший врожай, то чому все-таки помідори такі дорогі, ціна досить висока от навіть зараз в сезон?
Ігор Костяний, власник теплиці:
Усі розхідні матеріали дорогі і природний фактор - те, що дуже жарка погода, дуже багато приходиться додатково поливати. Відсутність електроенергії також повпливала на те, що помідори, як кажуть, в ціні. Для того, щоб поливати, коли відсутня електроенергія, відповідно потрібен генератор. Обслуговування даного генератора, ремонт і заправка коштує, скажу відверто, дуже великих грошей.
А ще додайте робочу силу та затрати на пальне - тож не диво, що потім ми бачимо такі потужні "цінники" на ринках і в магазинах.
Неймовірна спека, відсутність електрики вплинули не тільки на вартість помідорів і огірків. Але і на врожай зелені, розповідає Ігор. Він вирощує у себе також зелену цибулю, помідори, шпинат, кінзу та кріп.
Ігор Костяний, власник теплиці:
Дуже велика аномальна спека, при якій вся зелень дуже сильно згорає. Потрібно дуже багато зелень поливати, у зв'язку з цим зелень дорожче. Якщо палили через генератор - собівартість зелені на порядок збільшується, просто собівартість.
Проте Ігор каже: любить свою справу і запевняє: рівних українським помідорам знайти складно.
Це домашній смачний помідор і це того варте. До такого помідора сальце, чорний хліб, перець і буде дуже-дуже смачно.
А ми вертаємося на ринок. Бо ще не все з вами обійшли. В нас залишилися фрукти. Тут, скажемо одразу, вибір хороший. І покупці активні. Беруть сливи, персики, лохину. Розбирають також кавуни та дині.
Олена, продавчиня:
Лохину везуть із Закарпаття, в нас тільки везуть із Закарпаття. Лохини там великий, гарний урожай. Лохина дуже красива.
Лохину Олена продає по 120 грн за кіло. А сливку - за 40. Каже, вродили цьогоріч і персики - в середньому 65 грн за кіло.
Олена, продавчиня:
Сливка в нас дуже красива, солодка, дуже гарна слива з Одеської області. Дуже хороший урожай на сливи в цьому році. Персик у нас по 50 грн, теж везуть з Одеської області, персик теж дуже смачний.
В регіонах, лідерах звідки везуть сезонні фрукти, Одеська область, Закарпатська, центральна Україна. Вродили цього року кавуни й дині, кажуть продавці.
Диня у нас "Амал", солодка, соковита, ароматна, 32 грн за кілограм.
І чи не найдешевші цьогоріч кавуни. У них можна собі не відмовляти. Можна знайти навіть за 14-15 грн за кіло.
Олег Пендзин, експерт з економічних питань:
Дуже багато пропозицій на ринку, вони дешевші за минулий рік. Сьогодні Одещина, Житомирщина посадили, центральна Україна посадила. Визріло багато, тому на сьогодні ціна на них дешевша ніж минулорічна.
Але у фруктів цього річ також є рекордсмени здорожчання. Це виноград - 100 грн за кіло.
Сергій, продавець:
Так, це дуже висока ціна. В тому році він був у два рази дешевший, в цьому році він вигорів.
Я взяла мінімальний набір овочів та фруктів. Подивимось, у скільки мені це обійшлося.
Олена Логінова, кореспондентка:
Я взяла до столу кілограм молодої картоплі, для салату - кіло помідорів та огірків, а також фрукти: персики, кіло слив і ось таку диньку. І все це вийшло в мене на 350 грн.
А от щодо прогнозів, експерти зазначають, якогось суттєвого падіння цін до кінця літа очікувати не варто. Адже пізні овочі майже всі "погоріли" на сонці ще в липні. Тож цінова динаміка має зберігатися приблизно такою ж, яку ми бачимо з вами зараз.