День сала: найкращі рецепти від черкащан [ Редагувати ]
Сьогодні українці відзначають День сала - одного із символів української кухні. Які рецепти найбільше полюбляють вживати українці з салом та як його вибирати - розпитала у Черкасах наша знімальна група.
Павло розкладає на столі справжні скарби української кухні: три види сала. Для кожного у цій родині своє призначення.
Павло Гончаров, житель Черкас:
Найдорожче сало ми будемо різати, це буде угорський шпиг, це сало з прорізом будемо смакувати, а сало трошечки дешевше, але не дуже насправді, це ми зробимо намазку з перчиком, часничком і зеленню.
Після озвученого плану - одразу до справи. Спочатку найсмачніше сало Павло просто нарізає. Його в родині зазвичай їдять з борщем.
Може, я якось не як шеф-кухарі ріжу, але для сала - це не підходить.
Далі робота з трохи дешевшим салом. Його ріжуть кубиками й разом із зеленню та перчиком відправляють у блендер.
Сало у родині Павла готують по-різному: їдять і свіжим, і печеним, і смаженим, і намазкою. Дружина Ольга вже за тарілкою запашного борщу зауважує: таке поєднання смакує кожному українцю.
Ольга Квятковська, жителька Черкас:
Сало для мене особлива страва з дитинства, ще бабуся, коли розповідала про щось, любила приговорювати: дурний як сало без хліба, це вона про когось зі знайомих, колег, а сало в нас було завжди.
І такі традиції зберігають українці поколіннями.
Павло Гончаров, житель Черкас:
Пращури були дуже розумні, взяти каші куліші з салком, пшоном, і це заряджає енергією на весь день, корисно, в жири не переходить, це дуже універсальна і корисна їжа.
Центральний ринок у Черкасах. Для продажу сала тут окремий поверх. Розмаїття вражає. Вибирати знавці радять до смаку та за зовнішнім виглядом.
Олексій, покупець сала:
Якщо ви не спробуєте, ви не виберете сало, на базарі пробуйте, за ціною і до смаку.
Найпопулярнішим і покупці, і продавці називають сало з прорістю, яке в народі називають генеральським. Його ціна зараз не мала - 400-450 гривень. Проте є й бюджетні варіанти на будь-який смак і гаманець.
Анна, продавчиня сала:
Якщо шкурочка м'якенька, то воно дуже смачне і дуже гарне.
Це найпростіша порада як вибрати смачне сало від продавців. Зараз, кажуть, на ринок приходить не так багато поціновувачів цього національного продукту, хоча традиція споживання сала супроводжує нас століттями.
Анна, продавчиня сала:
Сало - це наша культура, наша традиція. У кожної людини на столі лежить кусочок сало, я не знаю людей, які не мають сала до борщу, з помідорчиком. Це найкраща їжа. Українці без сала - це не українці.
День українського сала - це нагода вкотре згадати про унікальність і розмаїття національних страв, і важливість їх збереження