Рада заборонила додавати пальмову олію у харчові продукти [ Редагувати ]
Верховна Рада підтримала законопроект про заборону використання пальмової олії у харчових продуктах. Про це повідомив народний депутат з "Голосу" Ярослав Железняк.
За ухвалення законопроєкту №5148 в цілому проголосували 293 народних депутати.
Він забороняє використовувати гідрогенізовану пальмову олію та інші гідрогенізовані рослинні жири у дитячому харчуванні.
Законом, зокрема, пропонується:
- заборонити використання пальмової олії у традиційних молочних продуктах;
- заборонити використання гідрогенізованої пальмової олії у харчових продуктах (кондитерські вироби: шоколад, морозиво тощо);
- зобов’язати операторів ринку при постачанні харчових продуктів іншим виробникам надавати інформацію про кількість трансжирних кислот у таких продуктах;
- чітке та зрозуміле маркування харчової продукції, що містить пальмову олію.
Пальмова олія - це, по суті, дешевий замінник традиційних рослинних жирів. Воно масово застосовується у харчовій промисловості. Незважаючи на здатність посилювати смак кулінарного виробу, пальмова олія завдає шкоди здоров'ю.
У харчовій промисловості його використовують при виробництві кондитерських виробів (тортів, вафель, бісквітів, рулетів, печива, кремів) та кисломолочних продуктів (кефіру, йогурту, молока, молока, що згущує молоко, сиру, сметани), а також на ньому обсмажують напівфабрикати.
Основна шкода пальмової олії полягає у високому вмісті насичених жирів. Такі ж жири присутні і у вершковому маслі. Багато вчених стверджують, що споживання у великій кількості насичених жирів сприяє появі захворювань серця та судин.
Раніше "Подробиці" написали про правду та міфи щодо пальмової олії.