Реформа шкільного харчування: як працюють їдальні на Одещині [ Редагувати ]
У рамках реформи шкільного харчування в Україні переобладнали третину харчоблоків та їдалень. Кухарі опановують нове меню. Як оновлені шкільні столові працюють на Одещині - репортаж Андрія Анастасова.
У цьому ліцеї в селищі під Одесою на обід - гречана каша, запечена курка та чай з лимоном. Реформа шкільного харчування передбачає, зокрема, відмову від смаженої їжі. Все готують на пару. І в раціоні багато овочів та фруктів.
Світлана Кравченко, кухарка:
От сьогодні яблука у нас, банани, апельсини, сливи, груша - це кожен день. От сьогодні у нас салат, наприклад, з огірка, салат з капусти, з помідорів, помідори свіжі у нас.
Профільні міністерства інспектують заклад, але головні оцінювачі самі діти.
Домініка, учениця ліцею:
Я понад усе в нашій їдальні дуже сильно люблю макарони: тут вони дуже смачні, навіть краще ніж вдома.
Страви за новими рецептами готують і в дитсадках. У Міністерстві охорони здоров'я розробили сезонні меню для освітніх закладів. І там не побачиш, зокрема, консервованих чи перероблених м'ясних продуктів.
Віктор Ляшко, міністр охорони здоров'я України:
Друге - нормуються норми солі, щоб вони звикли їсти несолону їжу, бо в нас зазвичай перевищує норма солі добового споживання в чотири-п'ять разів, сьогодні ми чітко це врегулювали для кожної вікової групи, для того, щоб звикли їсти несолоне. І також норма цукру - також вона не повинна перевищувати.
Реформа передбачає три моделі харчування дітей. Базова - коли страви готують безпосередньо у школі. Опорна кухня обслуговує свій та сусідні заклади. Та фабрика-кухня - це окреме підприємство, що готує та доставляє їжу в школи та дитсадки.
Олена Зеленська, яка є ініціаторкою цих змін, каже: попри російську агресію, реформу реалізують за планом.
Олена Зеленська, перша леді України:
Це зараз стратегічна мета. Тому що нагодована дитина - це спокійні батьки, це спокійна родина, це стійкість, яку ми плекаємо всі разом. І наше з вами зараз завдання - виростити покоління переможців, переможців не тільки в цій війні, але і переможців по життю.
Цьогоріч уряд заклав півтора мільярда гривень на комплексну модернізацію шкільних їдалень. Приміром, у цьому ліцеї роботи завершують, а загалом в країні до кінця року планують реалізувати сто сімдесят три таких проєкти.
Андрій Сташків, заступник Міністра освіти та науки України:
І в цілому по країні - це майже сто п'ятдесят тисяч учнів, які будуть мати доступ до оновленої інфраструктури. Я думаю, що це не закінчення, в наступному році в проєкті Закону про Державний бюджет ми також працюємо над тим, щоб була закладена відповідна субвенція
Окремий напрям реформи - це перенавчання шкільних кухарів. Роблять це у спеціальних кулінарних хабах, що працюють на базі закладів професійної освіти. В Україні - вісімнадцять таких центрів. Тут інструктори знайомлять фахівців з новими рецептами та сучасним обладнанням. Приміром, тепловими кулінарними системами та пароконвектоматами, які варять, тушкують та випікають.
Вікторія Харченко, майстер виробничого навчання:
Дуже багато програм: більше трьохсот п'ятдесяти програм, одночасно можна зробити будь-які страви, приблизно п'ятсот порцій, і найбільше, що мені в ньому подобається - це те, що зберігаються всі смакові якості кожного продукту.
Ще одне вкрай важливе досягнення реформи - організація безкоштовного харчування для учнів перших-четвертих класів. Таке нововведення запрацювало в Україні з першого жовтня, і на це з державного бюджету у вигляді субвенції територіальним громадам вже спрямовано два мільярди гривень.