Ціни на каву зростуть: коли та на скільки [ Редагувати ]
З гірким присмаком новини про улюблений напій українців. Вартість кави у кафе, на початку прийдешнього року, може піднятися до 100 гривень за горнятко, рясніють заголовки у ЗМІ. Мовляв, усе через зростання світових цін на кавове зерно та економічні й кліматичні проблеми у країнах-постачальницях. Як світові негаразди позначаться на українському ринку? Чи справді ціни можуть рекордно злетіти? Наша кореспондентка поєднала приємне з корисним - завітала до кількох кав'ярень, де знаються на справжньому смаку гіркого напою, поспілкувалася з виробниками. А водночас розпитала про ймовірне подорожчання. Отже, скільки коштуватиме ранкова насолода? Дивімося.
Олена Логінова, кореспондентка:
На вулиці холодно, я зайшла в кафе випити вранішньої кави, але спершу подивимось на ціни. Еспресо - 85 грн, капучино 95, лате - 105. Я, певно, замовлю своє улюблене - капучино. А ви знаєте, що вже незабаром ціни в Україні на каву можуть зрости ледь не вдвічі!
Володимир Задірако - засновник однієї з мереж київських кав'ярень. На ринку вже 10 років. Вони не тільки готують каву, але й мають власне виробництво з обсмажування зерен. Володимир каже, зростання цін на закупку сировини відчули близько пів року тому. І були вимушені підняти ціни - приблизно на 15%.
Володимир Задірака, засновник мережі кав'ярень:
- Я вам наведу приклад, у нас одна із моїх улюблених кав - "Ефіопія". Протягом цього року вона зросла в закупці порівняно з січня і по сьогоднішній місяць, я перевірив, це на 15%. Наша класна базова кава "Бразилія" за цей рік зросла на 64%, це ціни, по котрим ми купуємо на обсмажку і обсмажуємо.
Бариста Сергій саме приготував каву з молоком. Каже, такий напій стає дедалі популярнішим серед клієнтів.
Сергій, бариста:
Популярність кави набагато збільшилась, багато кав'ярень відкривається. За день я можу приготувати десь до 2 кг кави, це чисто на кавовий напій.
Засновник мережі розповідає: його кав'ярні працюють у верхньому, елітному сегменті кавового ринку. І тільки з арабікою. Тепер стоять перед викликом чергового зростання цін на закупку кавових зерен. Але запевняє, відвідувачів його кав'ярень це має торкнутися найменше. Якщо і піднімуть ціни, то не вище ніж на 15%.
Володимир Задірака, засновник кавової компанії:
Треба розуміти, що активно ціни зростають на "нижній" сегмент кави. Ми працюємо у верхньому з кавою "Specialty". Я думаю, що зростання цін у відсотках відчують більше ті люди, які, як не крути, купують найдешевшу каву в МАФах, переходах, таких невеличких кав'ярнях.
Біля таких невеличких кіосків завжди є покупці, бо ціни доступні. Хоча низькими їх назвати теж не можна. За найпесимістичнішими прогнозами експертів, вартість напою упродовж кількох місяців може суттєво зрости. Приміром, чашка еспресо з 40 гривень може подорожчати до 70. А улюблене лате або капучино з 60 гривень аж до 100 гривень!
Це дуже дорого буде.
Досить негативно, бо це, здається, такий продукт, який повинен бути доступний кожному.
Негативно, звісно, але що робити, будемо на чомусь економити, але кава має бути.
Чому кава може настільки здорожчати? Експерти кажуть, головна причина - аномальний неврожай в Бразилії та В'єтнамі, провідних країнах, які вирощують і постачають на світовий ринок зелене кавове зерно. Подивіться на ці величезні плантації кави в Бразилії. Ця країна забезпечує 40% світового виробництва сорту арабіка. На другому місці - В'єтнам, який спеціалізується на дешевшій робусті. Рекордна за останні 70 років посуха в Бразилії та негода у В'єтнамі спричинили катастрофічну нестачу врожаю. Як наслідок - стрімко піднялися ціни на світовому ринку.
Вадим Грановський, міжнародний експерт з кави:
Зараз ми відчули найбільш потужний ріст вартості кави і він буде продовжуватися. Ми побачимо ріст вартості напоїв у кав'ярнях, ми побачимо ріст вартості зерен у супермаркетах, у обсмажчиків. Ми навіть побачимо, я певен, із затримкою мережі контракти мають можливість на якийсь час зафіксувати вартість, але на якомусь етапі, можливо, через кілька місяців навіть великі мережі будуть змушені піднімати ціни. Я думаю, що ми відчуємо зміну цін вже на початку січня, в середині січня. Я думаю, що це буде не менше 25%.
Експерти припускають: кавовий ринок в Україні змушений буде адаптуватися до нових реалій. Щоб не втратити клієнтів. І це може навіть позначитися на якості кави, яку продають людям.
Вадим Грановський, міжнародний експерт з кави:
Кав'ярні почнуть реагувати на ці зміни й намагатися утримати ціни або пом'якшити це зростання тими інструментами, які доступні. Можливо, будуть знижувати якість зерен, які вони закуповують. Можливо, будуть запроваджувати автоматичне обладнання, яке зменшує, наприклад, процеси електроенергії, менше води. Таким чином, тримаючи ціну або пом'якшуючи удар.
Віталій Петрів представляє львівську компанію-постачальника зелених кавових зерен. Показує, як відбувається процес обсмаження сирих зерен.
Віталій Петрів, керівник продажів компанії-імпортера кавових зерен:
Каву бажано пробувати після обсмажки на наступний день. Тобто чим більше кава стоїть після обсмажки - тиждень чи два, тим більше краще воно розкривається. Але до двох місяців. Після двох місяців воно йде на спад своїх смакових властивостей.
Компанія отримує зерна арабіки та робусти з п’ятнадцяти країн Центральної Америки й Африки. Тож і тут очікують підняття цін. Прогнозують, що й у звичайних супермаркетах вартість зернової підскочить удвічі.
Віталій Петрів, керівник продажів компанії-імпортера кавових зерен:
Якщо кілограм кави коштував від 500 до 800 гривень, якоїсь звичайної кави "Бразилія", наприклад, то від тисячі буде його вартість.
Фахівці вважають, що підвищення цін не завдасть бізнесу значних збитків. А ось каву гіршої якості не готуватимуть. Віталій Петрів називає наших виробників одними з найкращих у Європі, тож це був би удар по іміджу. Парадоксально, але, на його думку, навіть фінансово це невигідно.
Віталій Петрів, керівник продажів компанії-імпортера кавових зерен:
Найгірша кава коштує дуже дорого. І нікому нема сенсу це робити заради утримання ціни місяць чи два. Тому що дешева погана кава закінчиться дуже швидко.
Експерти певні: криза на світовому ринку швидко не зникне. Навіть за умов гарного врожаю, вартість сировини, тобто кавових зерен, найближчим часом навряд чи знизиться. Але й захмарних цін на готову каву в Україні теж не прогнозують. І сто гривень за горнятко улюбленого напою платити навряд чи доведеться.