Великодній кошик: скільки коштує зібрати на Хмельниччині [ Редагувати ]
Українці готуються до Великодня. До святкового кошика традиційно кладуть паску, писанки чи крашанки, м’ясні та сирні вироби й інші смаколики. Від початку повномасштабної війни вартість великоднього набору зросла на 64 відсотки.
Від яких продуктів, можливо, доведеться відмовитися цим Великоднем – рахувала Марічка Золота.
Це наша пасочка власного виробництва. Називається "Великодня ніжність". Тут є родзинки, журавлина, мигдаль. Нова рецептура, ми вперше її спекли.
Головний атрибут Великодніх свят з’явився у продажу ще на Вербну неділю. На Хмельниччині великі підприємства цього року підвищили ціни на паски лише на 10–15 відсотків. Запевняють, уся випічка з якісних продуктів власного виробництва.
Олена Білявець, співвласниця підприємства:
Це завжди свіжі яйця, молоко, масло. Якщо прикраси, то це завжди натуральні прикраси. Використовуємо зараз багато горіхів різного плану: мигдальний горіх, волоський горіх, фундук, сухофрукти, апельсини.
У торгівельних мережах нині найдешевші - мініпасочки у 200 грамів від тридцяти гривень. Елітні - до пів тисячі за одиницю. Відтак, чимало господинь пектимуть їх власноруч.
Антоніна Василівна, хмельничанка:
Дуже дорого купувати. Паски, бачу, маленькі - 100 з хвостиком, більша - 200 з хвостиком. Накладно трошки.
Ганна Василівна, хмельничанка:
- Треба кг 3 муки, багато масла. Я печу на літр молока. То їх виходить штук 12–15 пасочок.
Вартість продуктів для паски за останні три роки зросла до шістдесяти відсотків. Подорожчали вершкове масло, молоко, борошно та сухофрукти. А от курячі яйця, запевняють продавчині на ринку, навіть подешевшали.
По 50–55, були навіть. А цього року є навіть по 48.
М’ясо ж та м’ясні вироби додали в ціні щонайменше десять відсотків. Популярними серед покупців лишаються готова продукція та напівфабрикати.
Олена Маковецька, продавчиня:
Хмельничани беруть усе на Великодні свята. Зазвичай ковбаска, м’ясо, рулетик і грудинка. Беруть усе і дуже гарно беруть. Беруть не тільки додому, беруть хлопцям на передову. Дуже багато беруть.
Втримати збільшення вартості на рівні 10–15 відсотків цьогоріч вдалося лише деяким підприємствам.
Світлана Дідик, керівниця мережі магазинів:
Сировина нашого власного виробництва, тому що у нас повний замкнутий цикл: від власних полів, ферм - так і наші ковбасні. Повністю власного виробництва. І завдяки цьому нам вдається втримати ціну.
Зросли в ціні фрукти, овочі, хрін та сири. Тож навіть скромний великодній кошик обійдеться у півтори-дві тисячі гривень. Та люди переважно готові до таких витрат на Великдень.
Ніна Мартинівна, хмельничанка:
Все буде: і ковбаска, і пасочка, яєчка. Все, що треба. Ну, так, щоб на мою пенсію вистачило.
На Хмельниччині до великодніх кошиків кладуть чимало різноманітних продуктів. Пані Анна вивчає рецепти давніх страв та відроджує традиції.
Анна Діль, власниця ресторанного і готельного бізнесу:
Крашанки й писанки. Ми нещодавно писали писанки - це своєрідний оберіг українських традицій. І взагалі писанки зберігаються до 20 і 30 років. Паска - це наша обрядова випічка.
Подільські великодні кошики збирають і у закладах харчування. Тут і традиційна ковбаса, три види хрону, масло, паштети й не тільки.
Михайло Яровий, шеф-кухар мережі ресторанів:
Начинка подільська з в’яленими томатами, білими грибами та качкою, ребра у бурячковому соусі барбекю, крашанки з курячих та перепелиних яєць.
За частування до святкового столу хмельничани планують віддати від двох до п’яти тисяч гривень. Та кажуть: головне нині не розмаїття смаколиків, а якнайшвидша перемога і мир в Україні.