У Бельгії "фріт" хочуть занести до спадщини ЮНЕСКО [ Редагувати ]
"Фріт" - більш знана, ніж картопля "фрі", або ж "французька картопля" - одна з найулюбленіших страв бельгійської кухні.
Саме зараз у країні - тиждень "картоплі фрі". Місцеві жителі стверджують, що страву вперше подали до столу ще у 16 столітті, на півночі Бельгії у Фландрії.
Тож настав час занести "фріт" до списку всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО. Адже нещодавно туди вже потрапив вірменський лаваш.
Приготування "фріт" бельгійці вважають справжнім мистецтвом і надто пишаються тим, що першими винайшли страву.
Смажена картопля - улюблений гарнір до будь-якої страви. Не подають її хіба що до десертів, жартують бельгійці.
Минулого року бельгійський регіон Фландрія, де спілкуються голландською, закликав навіть визнати "фріт" національним надбанням.
А нещодавно влада країни заявила про намір внести картоплю "фрі" до списку всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО.
"Бельгійці за своєю природою не дуже люблять хизуватися. Коли вони говорять про Бельгію, то розповідають щось хороше.
Але існує реальний ризик, коли щось для нас хороше може зникнути.
Я вважаю, важливо гордитися цим і передати його майбутнім поколінням", - впевнений президент бельгійського союзу виробників картоплі "фрі" Бернар Лефевр.
Для просування ідеї створили навіть окремий сайт, на якому всі охочі можуть підтримати відповідну петицію. Підписи збирають і прямо у чергах за картоплею "фрі".
"Я переїхала до Брюсселю з Канади. Одна з небагатьох речей, які я знала про Бельгію, - те що бельгійцям подобається їхня "фрі".
Вважаю, що це здорово, що вони намагаються надати картоплі такого статусу", - каже мешканка Брюсселя Рейчел Вебб.
"Картопля "фрі" дійсно хрустка, але всередині - м'яка, насправді страва відрізняється від тієї, що ми звикли", - каже турист з Франції Ніколя Перррі.
З одного кілограма почищеної картоплі виходить усього 540 грамів "фрітів". Бельгійці мають свій рецепт приготування страви.
Картоплю двічі занурюють у "ванну" з киплячої олії. Перший, щоб вона обсмажилася зсередини, а вдруге, - для утворення хрусткої скоринки.
За статистикою ж 95% бельгійців бодай раз на рік обов'язково смакують "фрітом".
Оксана Шнайдер. Телеканал "Інтер".