Кондитери Закарпаття готують шоколадні яйця [ Редагувати ]
Тож українці східного обряду активно розпочинають готуватися до Пасхи. На Закарпатті проходить незвичне, хоча й неоголошене перед-великоднє змагання - хто зробить найбільше шоколадне яйце. Тамтешні кондитери вже збилися з ніг, аби випередити одине одного.
Ось ця писанка у Мукачевому важить двадцять два кілограми справжнього чорного і білого шоколаду. Великоднє яйце в українському стилі з традиційним петриківським розписом. Розмальовували самі кондитери, а не професійні художники. Фарбами слугували харчові барвники, тому усе яйце - цілком їстівне.
"Ми проявили свої таланти, це вперше, хочеться щоб радували усіх оточуючих. Захотілося підтримати давні традиції до Дня Великодня", - говорить Людмила Дубіш кондитер Мукачевого.
А ось один із кондитерів вирішив зробити Великоднє яйце у сучасному авангардному стилі. Він прикрасив величезну шоколадну писанку маленькими шоколадними яйцями, вкритими золотом.
"Це сусальне золото, його їсти можна. Десь тридцять кілограм шоколаду пішло і три дні роботи", - говорить Валентин Штефаньо, кондитер Ужгорода.
Шоколадні яйця майстри виставляють у місцевих кафе. Особливо величезні писанки "до смаку" маленьким відвідувачам.
"Дуже гарно і це весело просто навіть розглядати це яйце. Відразу нагадує про свято і воно справді створює святкову атмосферу".
"Мені воно дуже сподобалося, я такого яйця ще ніколи не бачила".
Щоправда, місцевими пам'ятками солодкі писанки стали не надовго, до кінця Великодніх свят. Потому їх розділять на дрібніші шматки і з'їдять.