У Києві проводять чемпіонат з приготування кави (відео) [ Редагувати ]
Чемпіонат України з приготування кави у джезві - днями відбувся у Києві. Змагалися і професійні баристи і аматори. Напій з рук найкращих кавоварів куштували наші кореспонденти.
Останні тренування перед змаганнями. Віталій бере участь у фінальному етапі Чемпіонату України з приготування кави у джезві. Тут він вперше представляє свій авторський кавовий напій.
"Сім'я ставиться скептично. Вони досі не вірять, що цим можна жити, цим можна заробляти і щось таке. Але, думаю, я на цьому чемпіонаті доведу, що це теж професія", - говорить Віталій Немежицький, учасник чемпіонату.
Професію металурга Віталій змінив на бариста лише півроку тому. Каже найсмачнішою є кава по-турецьки - приготована у джезві, або ж турці посудині з кованої міді. В Україні чемпіонат з приготування кави за цією технологією проводять уже вдруге.
"Вперше ми провели торік у вересні провели у Львові, у наступному році планується Одеса. Ось, тобто, своєрідна стратегія, в різних містах, з метою відродження ось цієї ось культури кави в джезві", - говорить Вадим Грановський, організатор Чемпіонату.
Кожну дію учасників аналізують технічні спостерігачі, серед яких і чемпіон світу з джезви Ставрос Лампрікідіс. Вирішальним є висновок сенсорних суддів - вони оцінюють смак та аромат напоїв.
Розповідають, слід використовувати свіжозмелені непересмажені кавові зерна. Готувати їх краще на додатково очищеній воді, тоді смак кави стане більш насиченим.
"Загалом, мушу сказати, що нажаль нам потрібно ще вчитися і працювати далі - нам є дійсно куди рости. Бо Україна, вона, нажаль, трішки, через оцей кордон, знаєте, законсервована в собі.
І у нас нема достатнього доступу до спілкування з іншими людьми, які мають доступ на плантації, які їздять збирають самі зерно. Ми такі, знаєте, в своєму соці трошки варимося", - говорить Наталка Остапюк, сенсорний суддя Чемпіонату.
Переможець змагань у лютому поїде до Арабських Еміратів, там він захищатиме честь України на Чемпіонаті Світу з приготування кави у турці.