У Шотландії місцевий чай став популярніший за віскі [ Редагувати ]
Чай у горах північної Шотландії. Місцевий фермер вирощує теплолюбиві чайні кущі у несприятливих кліматичних умовах. І не зважає на тих, хто його ідею називає божевіллям. Розповідає Оксана Кундіренко.
Ірландець, котрий вирощує в Шотландії англійський чай, на перший погляд - це неймовірно! Але така людина є.
Традиційний напій Сполученого Королівства дотепер тільки споживали. Проте цей сміливець намагається виплекати саму рослину.
"Люди, які обізнані з вирощуванням чаю, казали мені, що за таких природних умов це неможливо. Називали мене божевільним, глузували", - розповідає фермер Там О'Браан.
Але Там О'Браан привіз чайні деревця з підніжжя Гімалаїв і вони акліматизувалися у Шотландії. Туман, часті дощі, родюча земля виявилися майже ідеальними для рослин.
Холод для ніжних листочків - це стрес. Але завдяки йому смак виходить особливим, солодким.
"Ми даємо змогу рослинам випустити бруньки, із них отримуємо насіння. Ці насінини вже призвичаїлися до шотландської погоди. Тому рослини з них можуть пережити навіть сніги", - розповідає фермер Там О'Браан.
Свій експеримент Тама О'Браана розпочав 4 роки тому. Відтоді до нього долучилися з десяток фермерів. Навіть створили асоціацію.
Разом вони виробляють 500 кілограмів чаю на рік. Але цього недостатньо - унікальний чай вже розкупили на 4 роки вперед! Популярніший, ніж шотландський віскі.
"Ми проводимо дегустації, і кожен чай смакує унікально. Шотландські напої дуже ніжні, не мають традиційної гіркоти. Невдовзі шотландські сорти стануть дуже популярними", - розповідає власник кафе-чайної Майк Хаггертон.
Так один відчайдух утер носа всім заздрісникам - чай О'Браана визнали переможцем престижної виставки у Парижі. І назвали найкращим новим сортом року.