Військові і зоні АТО тестують нові сухпайки [ Редагувати ]
Збройні сили починають випробовувати нові сухпайки для військових. Тестування вирішили проводити на передовій. Руслан Смещук бачив військове ноу-хау одним із перших.
Десантники до тестування нових сухпайків підішли по-десантськи. Спочатку добре постріляли, побігали і лише потім взялися за обід.
"Цікавіше. Є і шоколад, і повноцінний обід, без цих. Без баночок, воно зручніше", - каже десантник 79 бригади Ярослав.
Дійсно, перше шо кидається у очі - відсутність металевих консервів. Замість них - м'які вакуумні реторт-пакети. Їх навіть у кишені покласти можна. При виході на бойове завдання заважати не будуть. А от вміст просимо порівняти десантника із позивним "Корсар".
"Ось на цю кашу добре рибу ловити, тому що вона з гачка не впаде. Подивіться на цю кашу, зерна в патрони можна заряджати і бити. А подивіться на цю кашу, вона розварена. Тут шматок м'яса є - а тут ось це – жир, а не м'ясо. І ось тут треба писати: каша перлова з жиром, а не з м'ясом. А ось тут - м'ясо, я вам його покажу", - демонструє десантник 79 бригади "Корсар".
Крім традиційних каш із м'ясом, є овочеве рагу та перша страва. Все можна легко підігріти. А ще - шоколад, галети, сухофрукти і чай з кавою. І навіть жуйка є. А ще - одноразова ложка та виделка. Експерементальні раціони зроблені після вивчення зарубіжних аналогів і відповідають стандартам НАТО.
"Були у нас ізраїльські, американські, німецькі, польські. Розробили набір продуктів, адаптували під українську культуру харчування. Ви бачили, там борщі, Те, що ми їмо вдома. І вдосконалили упаковку - це реторт- упаковка", - пояснює керівник центру розвитку матеріального забезпечення збройних сил України Дмитро Марченко.
Це вже вогнене Широкіно. Українські морпіхи також приймають участь у тестуванні. Кожному бійцю видають сухпай та анкету, в якій він зможе вказати недоліки та побажання. А вже після цього у Міноборони скорегують вміст та меню.
"Мені подобається, що тут є шоколад".
Наразі розробляється сім видів нових сухпайків. У подальшому планується виготовлення варіантів без свинини для мусульман та іудеів, а також - вегетаріанських сухпаїв. Термін зберігання - 21 доба. Нинішні - лише три.
"Смачно, і те, що ложечки є добре. А то кришечку зігнув ось тобі і ложка - бомба.
У центрі розвитку забезпечення сподіваються, що нові сухпайки бійці отримають вже наприкінці року.