Мігранти у Греції створюють бізнес у таборах [ Редагувати ]
Мігрантам у Греції живеться не солодко. Кордони ЄС закриті, тож щоб вижити в тимчасових таборах, вони створюють власний бізнес. Який - дивіться далі.
У батьків іракської мігрантки Савен гроші закінчилися кілька тижнів тому. Довелося самій заробляти на прожиття. Тепер вона пече хліб. Продає близько сотні коржів на день. А сирієць Раєд навчився робити невеликі котлети з турецького гороху - фалафель. Інгредієнти для них - купує у місті.
"Якщо я просто сидітиму, склавши руки, - я не буду мати грошей ні на що. Поки що наш невеликий бізнес не приносить прибутку, а лише окупається. Доки ми не вийдемо з ним у місто - навряд нам вдасться щось заробити.
Але це принаймні дасть змогу нам протриматися, доки не допоможуть і не відкриють шлях далі в Європу", - говорить Раєд Анбтау, сирійський біженець.
Нині у таборі Ідомені працює дитячий садок, школа, ринок, кав'ярня, кілька імпровізованих мечетей та близько восьми перукарів. Мігранти намагаються заробити собі на хліб самостійно - кажуть, порцій, які їм видають безкоштовно, недостатньо.
"Ми у скрутному становищі. Нам допомагають волонтери, тут працює безкоштовна кухня. Раніше ми харчувалися тричі на день, а тепер - лише два рази - о 10 ранку та о 5 вечора. Звісно, цього мало", - говорить Рідвана Кіко, біженець із Сирії.
Бурхливу діяльність біженці розгорнули після того, як у Європі закрили кордони, кажуть в ООН.
"Мігранти почали працювати, коли люди зрозуміли, що кордони закриті і просунутися вперед не можна. Уявіть, раніше люди були тут одну або дві ночі, вони не мали мотивації займатися якоюсь діяльністю взагалі", - говорить Марко Буоно, представник управління верховного комісара ООН.
Попри голод і скруту їхати з Греції до Туреччини мігранти не хочуть. Вони вірять - краще, а головне мирне майбутнє чекає на них у Європі.