В Одесі вирощують полуницю посеред морозного центру міста [ Редагувати ]
В Одесі посеред зими вирощують полуницю. Так підприємливі містяни почали запроваджувати популярний в усьому цивілізованому світі напрям урбаністичного фермерства. Як це працює, - в матеріалі Андрія Анастасова.
Діловий центр Одеси, продовольчий ринок. Прямо на даху корпусів величезні - шістсот квадратів - теплиці під прозорим куполом. Тут підприємці отримали перший урожай полуниці: дешевої, якщо порівнювати з імпортною - і екологічно чистої. Підтримувати потрібні параметри допомагає автоматичне обладнання. Це режим крапельного зрошення, температура і вологість повітря, вміст мікроелементів у воді.
"Ось це обладнання дозволяє протягом хвилини повністю поливати полуницю. Подали програму саме по полуниці - і вона сама вибирає і дає. Це зараз воно вже буде працювати".
За проектними розрахунками, з п'яти тисяч кущів, за кілька вегетаційних періодів - планують зібрати п'ять тонн соковитої і солодкої полуниці. Запилюють рослини - джмелі. Комахи живуть в спеціальному вулику - і вилітають на грядки, як на роботу.
"Це ще один показник того, що полуниця Чистий бо якщо тут буде Хімія - то джміль не сідає на квітку", - говорить Гарик Бабоян, заступник керівника підприємства концерну.
Проект стартував у вересні. Обладнання - налаштовували голландські та данські фахівці. Вибором місця - були здивовані: мовляв, не очікували від українців настільки сміливих експериментів в урбаністичному фермерстві. Працівники теплиці і самі приємно здивовані результатами.
"Ви не уявляєте! Коли я заходжу сюди і бачу ці квіти, таке море задоволення, як ніби я зараз повинен зірвати і подарувати комусь, ось так принести радість", - говорить Самвел Барсегян, заступник директора проекту.
Зараз тут намагаються зайнятися й іншими культурами: салатом та цибулею. Кажуть - коли матимуть необхідний досвід - планують спорудити ще дюжину таких теплиць, щоб вирощувати овочі разом з ягодами. На базі однієї з них збираються навіть відкрити вегетаріанське кафе.
"І будь-який клієнт заходить, сам собі вибрав помідорку, огірок, підійшов до бармена і сказав, як він хоче: якими шматками, яким маслом, скільки солі, скільки чого сідає - їсть", - говорить Едуард Хачатрян, керівник підприємства.
Чи приживеться сільгоспвиробництво у міському довкіллі - покаже час. Принаймні, перший урожай полуниці - покупці вже охоче розбирають для святкового столу.