В Латвії виготовляють косметику з березового соку [ Редагувати ]
Сиропи, вино і навіть косметика з березового соку. У Латвії активно освоюють виробництво і планують вийти на міжнародний ринок. Збирання соку цьогоріч почалося на місяць раніше, а латвійці вже хизуються небаченим урожаєм.
Лінас Лібертс робить отвір у стовбурі дерева і забиває у нього спеціальну лійку. До неї кріпиться підвісний контейнер, куди й збирається березовий сік.
Латвійські ліси нині повсюди у таких пакунках. Сезон збирання березового соку цьогоріч стартував на місяць раніше і триватиме довше майже на 5 тижнів.
Одна береза дає приблизно двадцять літрів соку на день. А за весь сезон набігає до п'ятисот літрів. Попит на березовий сік у Латвії шалений. Його замовляють ресторатори, косметологи і винороби.
"Цього року особливим попитом користується заморожений сік. Майже чверть врожаю ми постачаємо виробникам косметики, які його використовують. Але все ж таки більшу частину продукції ми надаємо мережі ресторанів. Вони з нього потім готують різні коктейлі. Замість води додають березовий сік. Відвідувачі у захваті від можливості скуштувати такий ковток весни", - сказав Лінард Лібертс, заготовлювач березового соку.
"Ми спершу домовлялися з ресторанами. Кухарям сподобалася ця ідея, і ми отримали замовлення на виготовлення цілої партії продукту. Але березовий сік залежить від погодних умов. Тому й смак сиропу теж може змінюватися. А ми маємо тримати добру марку щодо якості", - сказав Зігмарс Роніс, виробник березового соку.
Латвія цьогоріч хизувалася вином з березового соку на міжнародних виставках, зокрема й у Китаї. Але більше все таки робить ставку на сироп. На міжнародному ринку наразі лише єдиний конкурент Канада.
"Наскільки я знаю, березовий сироп виробляють тільки канадці. Але в Канаді росте не так вже й багато берези. Там більше кленів. У нас як раз навпаки. Тож наша ціна на березовий сироп набагато нижча ніж за океаном", - сказав Зігмарс Роніс, виробник березового соку.
Березовий сироп використовують не тільки для коктейлів і солодощів. Його додають у страви з м'яса, маринади та гарніри. Але латвійці полюбляють споживати його просто як мед. Вони ладні проїхати не один десяток кілометрів, аби не відходячи від печі, де вариться солодкий напій, пити його ще гарячим.