Браконьєрів в Україні допоможуть побороти смартфони [ Редагувати ]
Новий спосіб боротьби з браконьєрами запропонували в Держрибагентстві. Там хочуть усій рибі присвоювати сертифікат походження.
За цим документом покупець зможе дізнатися, ким, де і коли впіймана риба. Для споживачів це буде гарантія безпеки, кажуть чиновники, а для вітчизняного бізнесу - чесна конкуренція.
Що думають про це самі підприємці, з'ясували наші журналісти.
60% риби, що купують українці, виловили незаконно - так підрахували у Держрибагентстві. Там кажуть, що деякі промисловики примудряються приховати більше половини реального улову, щоб не сплачувати податки.
"Минулого року об’єм легального вилову риби у внутрішніх водоймах, та морях України склав більше 80 тисяч тон. За нашими підрахунками, реально було вилучено з наших водойм близько 200 тисяч тон, тобто ці 120 тисяч тон за нашими підрахунками - це і є об’єм нелегального ринку", - пояснив Голова Державного агентства рибного господарства України Ярема Ковалів.
Як результат, якість риби перевірити майже неможливо, а про збитки державі і природі годі й говорити.
"У кілька разів нелегальний вилов перевищує офіційно вилучену, а подеяких видах - це на порядок. таким чином ми втратили свого часу осетрових, коли у 90-ті роки дуже великого розвитку набуло браконьєрство", - пояснив заступник директора з наукової роботи Інституту рибного господарства та екології моря Костянтин Дем'яненко.
Любомир Гайдамака рибу не ловить, зате вирощує. Легально. У господарстві у підприємця так звана "соціальна риба" - кларієвий сом - бюджетний та поживний. А ще тиляпія - найпопулярніша риба серед фермерів усього світу.
"Це риба делікатесна, у неї немає кісток, вона швидко росте і в принципі у нас в Україні є нормальні умови для того, щоб її вирощувати", - розповів підприємець Любомир Гайдамака.
Такої риби в Україні вирощують лише 50 тон на рік. Щоб порівняти: стільки споживає один Київ за 2 дні. Виробляти можна було б і більше, але для цього потрібна чесна конкуренція на ринку. А через засилля браконьєрів її взагалі немає.
"Частину ринку браконьєри у нас крадуть, котрі не платять жодної копійки в бюджет. З них запитати немає чого. Вони приїхали, виловили, реалізували і все", - розповів Любомир Гайдамака.
Щоб побороти браконьєрів, у Держрибагентстві розробили кілька законопроектів. Один з них передбачає, що вся легальна риба отримуватиме сертифікат походження. Там буде прописано, - хто, де і коли її виловив. Таке уже давно практикують в Європі.
"Якщо дуже спростити, то я би дуже хотів, щоб через кілька років будь-який споживач, беручи рибу, міг на смартфоні, скануючи певний код, отримати повну інформацію про те, де ця риба була виловлена і якого вона походження, щоб можна було заявляти про ті об’єми вилову, які ти здійснив. Можна було в подальшому контролюючим органам перевіряти теж в електронній системі, скільки виловлено конкретним користувачем", - вважає Голова Державного агентства рибного господарства України Ярема Ковалів.
Архів без відповідного документа продати рибу буде не можливо, запевняють у Держрибагентстві.
Легальним підприємцям рибної галузі вести бізнес стане простіше. Як це вплине на ціну - питання.
Поліна Спасенко, Даніель Косаковський, "Новини", ТК "Інтер".