Бананові кекси проти самотності: у Києві відкрилась незвичайна пекарня [ Редагувати ]

Бананові кекси проти самотності. Незвичайна пекарня відтепер є у Києві. Там працюють люди із ментальною інвалідністю - відхиленнями розумового або психічного розвитку. В Україні з таким діагнозом знайти роботу майже неможливо. Та у столичній пекарні все навпаки. Її засновник переконаний - особливі пекарі не лише чудово вчаться, а й самі здатні дечого навчити. Для нашої знімальної групи вони влаштували ексклюзивний кулінарний майстер-клас. Секрети особливої випічки дізнавалася Поліна Спасенко.
Кирило розмішує тісто для бананово-шоколадного кексу. Хлопцеві 21. Це його перша робота в житті.
"- Дома мы пекли. Сначала было трудновато, а потом уже не трудно".
Кирило - незвичайний пекар. Він та його колеги мають одну особливість.
"У нас сейчас работают ребята с умственной отсталостью больше всех - один мальчик с аутическим спектром. Если наш мозг, грубо говоря, работает на 100% , да, все понимает, все мыслит и перерабатывает. У них - он работает на 60%, 50%, 40%", - розповідає Владислав Малащенко, засновник пекарні.
Сергій раніше працював кур'єром. Кухарський фартух уперше одягнув два місяці тому. Каже, для нього кулінарія - більше, ніж заробіток.
"Здесь ты запоминаешь, здесь ты чему-то научаешься, здесь у тебя память развивается, внимательность. Здесь развиваешься ты быстрей, чем дома", - говорить Сергій Титов, пекар.
На кухні хлопцям допомагає Оксана. Вона - пекар-супровідник.
"- Опускай, на серую кнопочку нажимай. Нет, это верхняя. Вот сюда".
"Сама имею такого ребенка, который столкнулся с проблемой и не может устроиться нигде на работу. Общество таких ребят, к сожалению, отвергает. Они поверили в себя и мне радостно тоже находится с этими ребятами, раскрываться", - розповідає Оксана Смерека, пекар-супровідник.
Засновник пекарні - 21-річний киянин. Із особливими людьми Владислав працює не вперше.
"Я лечебный педагог, я до этого занимался с такими детьми, работал с детьми, и со взрослыми и я просто знал перспективы их дальше жизни. Людей с инвалидностью в Украине очень много и все хотят где-то работать, все хотят где-то себя проявлять", - розповідає Владислав Малащенко, засновник пекарні.
Наразі в арсеналі особливих пекарів - 6 рецептів кексів. Від традиційного шоколадного до морквяно-гарбузового та імбирного.
"- Кулінарні тонкощі тут зазвичай, як належить, тримають в таємниці. Та спеціально для нашої знімальної групи пекарі погодились відкрити кілька секретів. Зараз готуватимемо лимонний кекс. Сергію, показуй. - Дивіться, беремо апельсин. Отак. І потихеньку…"
Навчитися в особливих пекарів є чого. І йдеться не тільки про випічку.
"- Эти люди, они очень добрые, добрее все, чем мы".
Такі пекарні молодий підприємець хоче відкрити по всій Україні. Наступну - в Харкові. Є у планах також інклюзивне кафе і квітковий магазин.