Львів'янам запропонували скуштувати змій [ Редагувати ]
Львів'яни, яким бракувало спілкування зі зміями, тепер можуть зітхнути з полегшенням. Перша в Україні змієферма відкрилася неподалік міста. Незвичне господарство зараз налічує приблизно півсотні голів. І хоча точно перераховувати кількість утриманців у місцевому вольєрі моя колега Христина Гашенко не захотіла , в чому я її добре розумію. Про незвичайний для України стартап вона зараз розкаже.
Живуть змії ось у такому вольєрі. Тут для них і камені, аби погрітися на сонці і солома аби сховатися від дощів. А також водойма, де вужі плавають та полюють на рибу.
Створити ферму підприємець Ірина Юськевич вирішила після того, як побувала в Азії. Наразі в її мініфермі майже 50 вужів.
"Зараз ми вирощуємо популяцію, для збільшення кількості змій. На майбутнє плануємо в ось цьому вольєрі зробити такий осередок, де вони будуть випасатися і за років 3-4 будемо мати реальний підхід до м'яса, тому що змія досить довго росте", - говорить Ірина Юськевич, власниця зміїної ферми.
Харчуються плазуни молоком, рибою та перепелиними яйцями. Зазвичай змії харчуються раз на тиждень. Фермерка вже порахувала - утримувати одного плазуна на місяць коштуватиме 100 гривень.
"Немає жодного біологічного відходу. Спостерігаючи за ними, бачимо, що вони здорові, не агресивні, вони проходять карантинування, їдять якісну їжу", - говорить Ірина Юськевич, власниця зміїної ферми.
Втекти з клітки змії не можуть. У вольєрі подвійний захист, заспокоюють власники.
"Є конструкція металева, є подвійний захист сітки, є зовнішня - для того, щоб люди не потрапили туди без, умовно кажучи, дозволу. Другий момент - є захисна тонка дрібна сітка. В тому числі і грунт захищений теж", - говорить Іван Юськевич, фермер.
М'ясо змій корисне, заявляє експерт зі здорового харчування Оксана Гайванович. За кордоном з них готують стейки чи суп-пюре, а також чіпси.
"Зміїне м'ясо це, в першу, чергу - білок, який будує наш організм. Зміїне м'ясо містить дуже багато мікроелементів, у зміїному м'ясі є всі вітаміни групи "Б", що позитивно впливає на обмін в організмі і на діяльність нервової системи", - говорить Оксана Гайванович, експерт зі здорового харчування.
Поруч з вужами господарі вирощують равликів. Згодом планують розводити й отруйних змій.