Житель Буковини вирощує рідкісні сорти винограду [ Редагувати ]
А от на Буковині вирощують рідкісні сорти винограду. Від вітчизняних - до азіатських із величезними гронами. Соковитими ягодами поласували й наші кореспонденти.
Червоний, білий, ліловий та чорний. Кольорові грона виблискують на ділянці буковинця Олександра. Виноградом він займається вже чотири роки.
"Йому зараз тільки 4 роки виповнилося. Ми вже даємо невеличку нагрузку на нього. Але по повній взяти ще неможливо. Вже 5-6 рік. З кожним роком воно збільшується-збільшується-збільшується".
Перші саджанці, пригадує виноградар-початківець, придбав у Запоріжжі. І щороку докуповує нові сорти та види.
"Зразу цілу теплицю висадили. На другий рік почало проростати. Дало по першій гроздочці кожен саджанець. Ми побачили, які вони - нам сподобалось. Це ж перший урожай, якби. І вирішили ще більше висадити", - говорить Олександр Стратійчук, виноградар.
Виноградник - на подвір'ї, поруч із будинком. А от найцінніший скарб - у теплицях. На шести сотках - понад сто видів. Кожну лозину власник прикріплює до огорожі. Аби не пошкодити пагони. Висота куща - не більш ніж два-три метри, Олександр каже - для кращого врожаю.
"З однієї виноградної лози можна зібрати до двадцяти кілограмів ягід. І це - аж ніяк не межа", - говорить Ольга Паламарюк, кореспондентка.
Є сорти, де одне гроно важить більш ніж кілограм. Ця гронка має, приблизно, 2 кілограми.
Урожай винограду збирають із червня по вересень. Зі стиглих фруктів господар робить сік, варення, вино. Найдобірніші ягоди - для напою - відбирає не сам. Допомагає родич, також виноградар.
"Видавлюється вино, настоюється в бочках. Ні осаду. Все натуральне, без цукру, без дріжджів", - говорить Микола Николайчук, виноградар.
За розміром виноградного грона господар не женеться. Мовляв, у цій справі головне - знайти сорт із особливим смаком.