Свято Маковія: у Києві смакували медом та співали народні пісні [ Редагувати ]
У столиці сьогодні смакували медом, плели обрядові букети та співали народні пісні. Напередодні свята Маковія з українськими традиціями знайомилася наша Ксенія Барвіненко.
Свято Маковія ще називають Спас на Воді. Традиційний символ - хрест, прикрашений квітами і травами.
"Символізує щедроти природи і люди відзначають подяку природі за те, що вона дарує. Чим яскравіший цей хрест, ти більгшу місію молодь виконала в цей день, бо вони зробили, що в них на вулиці найкраще, а ще була традиція того хреста красти. Молоді люди підслідковували коли розходилися ті що гуляли біля ньго, і намагалися висмикнути і віддтягти до себе на вулиці, і це таке змагання яке було присутнє віками між людьми, воно так само було присутнє і в цьому обряді", - говорить Інна Кукліна, завідувач відділу Народного мистецтва національного музею народної архітектури та побуту України.
Ще один символ свята - особливий букет - маковійчик. В основі композиції - мак. Інші квіти - на власний смак, головне - вони мають бути яскравими та запашними.
"Навіть така проста мотивація, що ящо мак розсипати перед відьмою, яка хоче вчинити щось зле, то перед тим, як приступити до своїх злих негативних дій, відьмає має визбирнати всі маківки до останньої насіннинки, тобто вона не зможе нашкодить людині, і от до маку обовязково долучали всі пахучі трави, зілля, всі росини в Україні, це рослини помічні, вони мають корисні властивості, материнка, барвінок як символ безкінечності і тривкості життя, обовязково має бути васильків, рута мята кудрявчик", - говорить Оксана Гордієць, науковий співробітник Національного музею народної архітектури та побуту України
Як у традиційному маковійчику - квіти, у святі - переплетені релігійні й народні традиції. Піти до церкви, освятити квіти, воду та мак, а ще - приготували особливу страву.
"Зранку йдуть до церкви, освячують квіти мак мед і воду а потім збираються гуртами плетуть маковея високу тичку. і ставлять найвищу що парубки на їхньому куті найкращі, гуляють жартують співають готують страву традиційну обрядову, яка називається шулики це коржі поламані на дрібні шматочки залиті медом та маком", - говорить Валентина Карпенко, представниця фольклорно-етнографічного колективу "Родинонька", с. Дрозди.
Основні інгредієнти традиційних святкових страв - мак і мед. На солодкий ярмарок з'їжджаются пасічники з багатьох регіонів України.
"Чому мед зараз, тому що зараз самий сезон самий пік збору врожаю меду, серпень місяц це традиційно коли в україні найбліше пасічники збирають медцу і відповідно всі свята підібрані вже народом напевно під цей період під це свято", - говорить Дмитро Кушнір, пасічник.
Маковія відзначають у перший день Успенського посту - 14 серпня.